Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, Hürriyet’ten Ahmet Hakan’a açıklamalarda bulundu. Erkan ekonomi gündeminde yer alan pek çok konuya değindi. Konuşmasının satır başlarında enflasyonda tek hane ve sıkılaştırma politikasına ilişkin ifadeler yer aldı.
kolayca yatırım yapın
Göreve geldikleri gün enflasyonla mücadele konusunda bir dağılım olmadığını belirten Erkan, ancak şimdi kesin bir mücadele içinde oldukların söyledi. Erkan enflasyonun bu yıl sonunda yüzde 65’in gerçekleşmesi ile yüzde 36’ya olan inancın daha da artacağını belirtti.
Enflasyonda Tek Hane Ne Zaman?
Enflasyonda tek hanenin ne zaman görüleceğine ilişkin soruyu yanıtlayan TCMB Başkanı, 2026 yılını işaret etti.
Otomobil, beyaz eşya ve mobilya gibi ürünlerde bir gerileme gördüklerini ancak kiraların enflasyonun daha gerisinde kalması için zamana ihtiyaç olduğunu belirten Erkan, “Ulaşım ve yemek gibi hizmet gruplarında fiyat artışlarının yavaşlamasını 2024 sonunda göreceğiz. Kira ve eğitim gibi gruplarda ise biraz daha yavaş olacak.” diye konuştu.
Enflasyonda tek haneli rakamları 2026’da göreceklerini, 2025 sonu hedefinin ise yüzde 14 olduğunu vurguladı. Kredi faizlerinin düşüşünü konuşmak için erkan olduğunu vurgulayan Erkan, gelecek yıl bu zamanlar daha ılımlı bir ortam olabileceğini söyledi.
Kira fiyatlarında Türkiye’ye özgü bir artış yaşandığını belirten Erkan, “İstanbul, Manhattan’dan pahalı olur mu? Biz İstanbul’da ev bulamadık. Müthiş pahalı. Annemlere yerleştik, onların yanında kalıyoruz.” ifadelerini kullandı.
KKM hedeflerine ilişkin değerlendirmede bulunan TCMB Başkanı, göreve geldiklerinde milli mevduat oranının yüzde 30’un altında olduğunu hatırlatarak, düzenlemeler ile bunu yukarı çektiklerini söyledi. Artık Türk Lirası+KKM bölü toplam mevduat değil, Türk Lirası mevduata bakacaklarını vurguladı.
Erkan: Sıkılaşma Bir Müddet Korunmalı
Erkan faiz artırım sürecine ilişkin değerlendirmesinde, yeterince kemer sıkıldığını ve yeterince sıkı olduklarını belirtti.
Parasal sıkılaşmanın sonuna geldiklerini bir kez daha belirten Erkan, “Bu sıkılığın bir lokma, bir müddet korunması lazım. O geçiş döneminde de işte bütün paydaşların, toplumun, milletin maliyetini en aza düşürecek şekilde, ihracatçıya ve yatırımcıya destek gerekiyor.” açıklamasında bulundu.
Erkan ayrıca çok tartışılan dövize müdahale olup olmadığı konusunu yanıtladı. Herhangi bir müdahale olmadığını belirten Erkan, böyle bir şey yapılsaydı rezervlerin bu kadar artmayacağına dikkat çekti.