Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, küresel finans dünyasının değişen zorluklarını ele aldığı bir konuşmada, hızlı ancak kırılgan ekonomik toparlanma yerine sürdürülebilir bir iyileşmenin tercih edilmesi gerektiğini vurguladı.
Bloomberg’in düzenlediği “Global Düzenleyici Forumu”nda söz alan Karahan, ekonomilerin uzun vadeli dengeleri gözeten politikalarla desteklenmesinin önemine dikkat çekti. Karahan’ın katıldığı “Yeni Finansal Riskler: Bilinmeyen Bilinmeyenlere Hazırlık” başlıklı panelde, bilginin yayılma hızındaki değişim ve bu durumun finans piyasalarına etkileri masaya yatırıldı.
Karahan, son yıllarda bilginin çok daha hızlı yayıldığını ve bu durumun piyasalardaki dalgalanmayı artırdığını belirtti.
Bilginin yayılma hızının artık eskisine göre çok daha farklı olduğunu ve bunun piyasa oynaklığını tetikleyen önemli bir faktör olduğunu belirten Karahan, piyasalardaki aşırı tepkilerin genellikle duygusal reflekslere dayandığını ve bu durumun, temellere dayanmayan volatiliteye yol açtığını ifade etti.
Bu tür risklerle başa çıkmanın zor olduğuna işaret eden Karahan, güvenilir kurumların varlığının piyasaları sakinleştirmede kritik bir rol oynadığını belirtti. Halkın, merkez bankalarının gerekli adımları atacağına olan güveninin yüksek olması halinde piyasalarda sakinlik sağlanabileceğini ifade etti.
Sermaye akışlarına da değinen Karahan, özellikle hızla büyüyen ekonomilerin büyük miktarda sermaye çektiğini, ancak bu sermaye hareketlerinin oldukça dalgalı olabileceğini söyledi. Ani sermaye çıkışlarının, makroekonomik dengesizlikler yaratabileceği konusunda uyarıda bulunan Karahan, gelişmekte olan piyasaların bu tür risklerle karşı karşıya olduğunu vurguladı.