
Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Aralık 2019 dönemine ait verileri açıkladı. Buna göre 2019 yılında TBB Risk Merkezi üyesi kuruluşlar tarafından kullandırılan nakdi krediler, yıllık bazda %10 artış göstererek 2 trilyon 787 milyar liraya ulaştı.

kolayca yatırım yapın
Bu miktarın 2 trilyon 691 milyon lirası bankalardan, 48 milyar lirası finansal kiralama şirketlerinden, 25 milyar lirası faktoring şirketlerinden ve 23 milyar lirası finansman şirketlerinden sağlandı. 2019 yılı itibarıyla tasfiye olunacak alacak miktarı 177 milyar TL olurken, bunun toplam kredilere oranı 1,8 puanlık artışla %6’ya ulaştı.
Geçtiğimiz yıl tüzel ve gerçek kişilere kullandırılan ticari krediler 2.169 milyar TL oldu.2 trilyon 169 milyar liraya ulaşan ticari kredilerde bir önceki yıla kıyasla %9,5 oranında artış gerçekleşti. Bunun içinde en yüksek payı %27 ile imalat sanayinde faaliyet gösteren şirketler aldı. Enerji, inşaat, toptan ve perakende alanındaki ticari kredi miktarının payı %10 olarak kaydedildi.
Bankalar ve banka dışı finansal kuruluşlar tarafından gerçek kişilere kullandırılan bireysel krediler %12,7 artarak 618 milyar TL’ye yükseldi. Bireysel krediler içinde en yüksek pay %43 ile ihtiyaç kredilerinden gelirken, onu %33 ile konut, %19 ile kredi kartları ve %4 ile taşıt kredileri izledi.
Aralık ayında bireysel kredilerde tahsili gecikmiş alacak oranı 0,2 puan düşerek %3,8 oldu.Son bir yıl içinde 600 bin artan bireysel kredi müşteri sayısı 31,9 milyona ulaştı. Bunların ortalama bakiyesi ise 19,4 bin TL olarak açıklandı. 2019’un Aralık ayında 147 bin kişi ilk defa ihtiyaç, 388 bin kişi kredi kartı ve 37 bin kişi konut kredisi kullandı.
Söz konusu dönemde ilk kez kredili mevduat hesabı kullananların sayısı 466 bin olarak açıklandı. 2019 yılında bireysel kredi bakiyesi en yüksek olan kentimiz 195 milyar TL ile İstanbul olurken, onu 60 milyar TL ile Ankara, 42 milyar TL ile İzmir takip etti. Kişi başı ortalama bireysel kredi toplam bakiyesi en yüksek olan şehirler Ankara, İzmir ve Mersin oldu.