Tayvan, Çarşamba günü yaptığı açıklamada Pekin’in, demokratik olarak yönetilen ada yakınlarındaki askeri faaliyetlerine değindi. Yönetim, Çin silahlı kuvvetlerinin topraklarına girmesi durumunda kendini savunma ve karşı saldırı hakkını kullanmaktan çekinmeyeceğini söyledi.
Taipei hükümetinin sert itirazlarına karşı Tayvan’ın kendi toprakları olduğunu iddia eden Pekin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin ziyaretine tepki olarak bu ay ada çevresinde askeri tatbikatlar düzenlemişti. Bu tatbikatlarla birlikte iki ülke arasındaki gerilim iyice artmıştı.
Tayvanlı savunma yetkilileri, Çin’in Tayvan yakınlarındaki “yüksek yoğunluklu” askeri devriyelerinin devam ettiğini belirtirken, Pekin’in, iki tarafı ayıran Tayvan Boğazı’nı “iç denizi” yapma niyetinde olmasının bölgedeki istikrarsızlığın ana kaynağı olacağını söyledi.
Tayvan Genelkurmay Başkanı Sert ve Kararlı Konuştu
Tayvan Genelkurmay Başkan Yardımcısı Lin Wen-Huang açıklamasında “12 deniz milindeki deniz ve hava bölgemize giren uçak ve gemiler için, ulusal ordu istisnasız olarak kendini savunma ve karşı saldırı hakkını kullanacak” şeklinde sert ve kararlı ifadeler kullandı.
Tayvan, Çin dronlarının Çin kıyılarına yakın küçük ada gruplarına defalarca yakın uçtuğundan şikayet etmeye devam ediyor.
Lin, ordunun, tehdit oluşturduktan sonra Tayvan topraklarını terk etme uyarılarını dikkate almayan Çin insansız hava araçlarına karşı saldırı için aynı hakkı kullanacağını da sözlerine ekledi.
Tayvan, Başkan Tsai Ing-wen’in orduya Çin provokasyonlarına karşı “güçlü karşı önlemler” almasını emrettikten kısa bir süre sonra Salı günü ilk kez bir Çin insansız hava aracına uyarı ateşi açtı.
Ayrıca Tayvan ordusu kuvvetlerinin Çarşamba günü, Çin’in Xiamen ve Quanzhou şehirlerinden hemen açık denizde bulunan Kinmen zincirindeki adacıklarda boy gösteren insansız hava araçlarına uyarı ateşi ve işaret fişeği ateşlediği belirtildi. Droneların daha sonra Xiamen’e geri uçtuğu bildirildi.
Çin Cephesi Tayvan’ın Şikayetlerini Umursamıyor!
Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Zhao Lijian ise bir basın brifinginde Pekin’in, Tayvan’ın Çin’e ait olduğu görüşünü yineledi.
“Öncelikle şunu söylemeliyim ki Tayvan, Çin’in bir eyaletidir” diyen Lijian, Tayvan’dan drone taciziyle ilgili şikayetleri “telaş etmeye değmez” diyerek reddetti.
Aynı brifingde, Ulusal Savunma Üniversitesi Askeri Akademisi’nde bir direktör olan Ma Cheng-Kun, Çin’in yabancı donanma gemilerinin boğazdan izinsiz geçişini reddetmeye devam edebileceğini söyledi.
Cheng-Kun, “Yeni askeri normal statü pekiştirildikten sonra, yabancı donanma gemilerinin seyir ve özgürlük haklarında ısrar etmesi halinde çarpışma riski artacaktır” ifadelerini kullandı.
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ise gazetecilere verdiği demeçte, Çin’in Tayvan çevresindeki statükoyu “kalıcı olarak değiştirmeye” devam ettiğini ve ABD’nin bunu kabul etmeyeceğini söyledi.