1958 yılında yaşanan Tayvan Boğazı Krizi’nin yıl dönümünde Tayvan cephesinden Çin’e sert mesajlar iletildi. Tayvan yönetimi, Çin’i ağır bedel ödeyebileceklerine dair uyardı.
kolayca yatırım yapın
Tayvan Cumhurbaşkanı Tsai Ing-wen yaptığı açıklamada, Tayvan güçlerinin Çinli saldırganları geri püskürttüğü yaklaşık altmış yıl önceki çatışmayı hatırlatarak, ülkenin kendisini savunmaya kararlı olduğunu ve işgalcilerin “ağır bir bedele” maruz kalacağını söyledi.
Askeri subaylarla görüşen Tsai, Çin’in Ağustos 1958’in sonlarında başlayan saldırılarına değindi.
Tsai Ing-Wen’den 1958 Ruhu Mesajı
Çin kıyılarının hemen dışında yer alan ve Tayvan kontrolünde olan Kinmen ve Matsu adalarını bir aydan fazla süren bombardımana karşı savunma ruhunu öven Tsai şu ifadeleri kullandı:
“Bu savaş bizim için Tayvan’ı savundu ve hiçbir tehdidin Tayvan halkının ülkelerini savunma kararlılığını sarsamayacağını dünyaya ilan etti.”
“Yapmamız gereken, düşmanın Tayvan’ın ülkeyi savunmak için kararlılık ve hazırlığa ve aynı zamanda kendini savunma yeteneğine sahip olduğunu anlamasını sağlamaktır” diye ekleyen Cumhurbaşkanı sözlerine şöyle devam etti:
“Tayvan’ı işgal etmenin veya Tayvan’ı işgal etmeye çalışmanın bedeli ağır olacaktır ve bu durum uluslararası toplum tarafından şiddetle kınanacaktır.”
Eski ABD Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Matt Pottinger de dahil olmak üzere, şu anda Stanford Üniversitesi’nin Hoover Enstitüsü’nde bulunan eski ABD’li yetkililerden oluşan bir heyet ile bir araya gelen Tsai, 1958 savaşının bugünün Tayvan’ının yolunu açtığını şu sözlerle ifade etti:
“Altmış dört yıl önce 23 Ağustos savaşı sırasında, askerlerimiz ve sivillerimiz dayanışma içinde hareket etti ve hep birlikte Tayvan’ı korudu. Böylece bugünkü demokratik Tayvan’a sahip olduk.”
ABD’nin Desteğiyle Çin Saldırısı Püskürtülmüştü
Tayvan o dönem, gelişmiş Sidewinder uçaksavar füzeleri de dahil olmak üzere askeri teçhizat gönderen ve Tayvan’a teknolojik yönden güç katan ABD’nin desteğiyle savaşmıştı.
İkinci Tayvan Boğazı Krizi olarak adlandırılan bu saldırı, Tayvan kuvvetlerinin Çin ile büyük çapta savaşa katıldığı son seferdi.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Taipei ziyaretinin ardından geçtiğimiz ay Tayvan ile Çin arasındaki gerilim tekrar tırmanmıştı. Çin, bu duruma duyduğu öfkeyi ifade etmek için Tayvan yakınlarında çeşitli askeri tatbikatlar gerçekleştirmişti.