Tayvan Devlet Başkanı Başkan Tsai Ing-wen, Pekin’in tepkilerinin ortasında, ABD’li Senatör Marsha Blackburn bir araya geldi. Tsai, ABD’den gelen son ziyaretlerin, Tayvan’ın kendini savunma kararlılığını pekiştirdiğini söyledi.
kolayca yatırım yapın
Taipei’de demokratik olarak seçilmiş hükümetin güçlü itirazlarına karşı Tayvan’ı kendi toprakları olarak gören Çin, ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos ayı başlarında ziyaretinin ardından ada yakınlarında askeri tatbikatlar başlatmıştı.
Tayvan’dan Kararlılık Vurgusu
Cumhurbaşkanlığı ofisinde Blackburn ile görüşmesinin ardından açıklamalarda bulunan Tsai, “Son zamanlarda, ABD toplumunun geniş bir yelpazesinden birçok tanınmış kişi Tayvan’ı ziyaret etti. Bu sıcak nezaket içeren eylemleri ve sıkı destek gösterileri Tayvan’ın kendini savunma kararlılığını güçlendirdi.” açıklamasını yaptı.
Senato Ticaret ve Silahlı Hizmetler komitelerinde yer alan Tennessee’den Cumhuriyetçi Blackburn ise Tsai’ye ABD ve Tayvan’ın özgürlük ve demokrasi değerlerini paylaştığını söyledi.
Özgürlüğü seven ulusların, bağımsızlıklarını ve özgürlüklerini korumaya çalışırken Tayvan’ı desteklemelerinin önemli olduğunu ifade etti.
ABD ile İş Birliği İsteği
Tsai, diğer ülkelerin daha güvenli ve esnek tedarik zincirleri sağlamak için birlikte çalışması gerektiğini ve Tayvanlı yarı iletken şirketlerinin ABD’ye yatırım yaptığını görmekten memnun olduğunu söyledi.
Yarı iletkenler ve diğer yüksek teknoloji sektörleri üzerindeki işbirliğini güçlendirmek ve pandemi sonrası dönemin ekonomik zorluklarına ortaklaşa yanıt vermek için ABD ile birlikte çalışmayı dört gözle beklediklerini sözlerine ekledi. Tayvan dünyanın önde gelen yarı iletken üreticilerine ev sahipliği yapıyor.
Tsai, Tayvan’ın Biden yönetiminin adanın dışında bırakıldığı yeni Hint-Pasifik Ekonomik Çerçevesine ve diğer bölgesel ekonomik işbirliği mimarisine daha fazla entegre olmak istediğini söyledi.
Tayvan’a Ziyaretler Sürüyor
Geçtiğimiz günlerde Indiana Valisi Eric J. Holcomb, ekonomik kalkınma gezisi kapsamında, Tayvan’ın başkenti Taipei’ye gelmişti. Ülkeye ziyaretler, ABD Temsilciler Başkanı Nancy Pelosi’nin yıllar sonra gelişi ile başlamıştı.
Tayvan’ı tek ziyaret eden ABD’li yetkililer değil. Daha önce Japonya’dan iki bürokrat ülkeye ziyaret gerçekleştirmişti. Önümüzdeki günlerde ingiltere ve Kanada’dan benzer ziyaretlerin yapılması bekleniyor.
Çin ada ülkesini kendi toprağı olarak görüyor ve oradaki yönetimi tanımadığını belirtiyor. Tayvan hükümeti ise Çin Halk Cumhuriyeti’nin adayı hiçbir zaman yönetmediğini ve bu nedenle ada üzerinde hak iddia etme hakkının olmadığını savunuyor.