Tayland bahtı bu yıl ABD doları karşısında yükselişe geçerek, pek çok başka gelişmekte olan ülke para biriminden daha fazla artış kaydetti. Ancak analistler söz konusu gücün, ülkenin iç ekonomisi zayıflarken endişe verici olduğunu söyledi.
Yıl başından bu yana Tayland’ın para birimi dolar karşısında yüzde 5’in üzerinde yükselirken, yıllık bazda neredeyse yüzde 8’lik sıçramayla daha da arttı.
Bölgedeki diğer en iyi performans gösteren yükselen piyasa para birimleri de dolar karşısında güçlendi ancak yine de Tayland bahtının gerisinde kaldı.Örneğin hem Endonezya rupisi hem de Filipin pezosu, bu yıl dolar karşısında yüzde 3’ün üzerinde değer kazandı. Araştırma şirketi Capital Economics’in Asya ekonomisti Gareth Leather de bu ayın başlarında yazdığı bir notta; “Tayland’daki politika yapıcılar ve ihracatçılar bir kez daha bahtın gücüyle ilgili endişelerini dile getiriyorlar” dedi.
Son dönemde çoğu yükselen piyasa para birimlerinin ABD dolarına karşı değer kazanmış olsalar da hiçbirinin Tayland bahtı kadar artış kaydetmediğini vurguladı.
Hollandalı banka ING’nin Asya ekonomisti Prakash Sakpal da; “güçlü para birimi, Tayland ekonomisinin ihracatını daha da azaltarak durumu kötüleştiriyor” dedi.Sonuçta daha güçlü bir para biriminin, ülkenin ihracatını daha pahalı hale getirerek uluslararası pazarlarda çekiciliği azalttığı biliniyor. Zira Trump da doların gücünden sık sık bu nedenle şikayet ediyor. Diğer taraftan Singapurlu banka DBS analistleri de Pazartesi günü, güçlü bir bahtın Tayland’ın ticari rekabet gücü için kötü bir haber olduğunu belirtti.
Analistler Tayland Merkez Bankası tarafından yapılan bir araştırmaya değinerek bahtın dolar karşısındaki her bir yüzde birlik yükselişin, ihracat fiyatını dolar bazında yüzde 0.3 artırdığını kaydetti. Bu arada ihracat da düşüyordu.
Mayıs ayında Tayland ihracatı üst üste üçüncü kez düşerek önceki yıla kıyasla yüzde 5.79 gerilemişti.Rakam, Reuters analistlerinin yüzde 3.6’lık düşüş tahmininden çok daha kötüydü. Salı günü yayınlanan, ülkenin Haziran ayı üretim verisi de aynı şekilde meyil göstererek bir önceki yıla göre yüzde 5.54 düştü ki beklenti yüzde 3.15 idi.
DBS analistleri de azalan turizmin yanı sıra, ihracatın ve ithalatın yavaşladığına işaret ederek; “Bu zayıf ticaret eğilimlerini göz önüne alarak, bölgesel büyüme için zorlu bir bakış açısıyla birlikte güçlü bir para birimi vakitsiz bir zamanda geliyor” ifadeleriyle görüş bildirdi. Ekonomistler, ülkenin merkez bankasının yükselen bahtı frenlemek için baskı uygulayabileceğini ve oranları düşürebileceğini belirtse de yine de böyle bir hareketin etkinliği konusunda iyimser konuşulmadı.
Tayland Merkez Bankası’nın para biriminin cazibesini azaltmak için oranları düşürmesinin soruna çözüm olmayacağı öngörüldü. İlaveten geçen Aralık ayında 25 baz puanlık bir indirim yapıldığı da hatırlatıldı. ING’den Sakpal da benzer şekilde herhangi bir indirimin sınırlı sonuçlar alacağını tahmin etti. Bunun değerlenme baskısını biraz etkileyebileceğini ancak Tayland bahtını en iyi performans gösteren para birimi statüsünden henüz çıkaramayacağını ekledi.