Borsa İstanbul’da TAVHL koduyla işlem gören TAV Havalimanları’nın İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, dış hat trafiğine yönelik bilgileri açıkladı. Verilere göre 2023’ün ilk üç ayında dış hatlarda 7,4, iç hatlarda ise 6,8 milyon yolcuya hizmet verildi. Şirketin açıkladığı istatistiklere göre dış hat trafiği 2022’nin ilk üç aylık dönemine göre yüzde 74 yükseldi.
Kaptan, deprem bölgesinin yarattığı yıkıma dikkat çekerek bölgedeki havalimanlarında görev yapan ekiplerin depremin yarattığı yıkımla mücadele ettiğinin altını çizdi. Ayrıca bölgeye yardım ulaştırmak için duraksızın büyük bir özveriyle çalıştıklarını belirtti. TAV Havalimanları’nın bölgeye ayni ve nakdi yardım yapmaya devam ettiğini paylaştı.
“Kuvvetli Bir Sezon Bekliyoruz”
Uluslararası seyahat talebinin güçlü seyrettiğini, artan taleple birlikte 2023’ün ilk çeyreğinde dış hat trafiğinin yüzde 74 yükseldiğini ifade etti. Rus havayolu şirketleri ve Rusya’ya odaklanmış seyahat acentelerinin 2023 yılında Rusya ile Türkiye arasındaki uçuş sayısında yüzde 50 artış beklediklerini kaydetti.
Bu nedenle mevcut yılda kuvvetli bir sezon tahmin ettiklerini söyledi. 2022 yılında Almatı’nın dış hat kargo uçuşlarında ciddi bir büyüme yaşandığını belirten Kaptan, Almatı’da trafiğin iki farklı pazarda büyümesinin finansal sonuçlara yansıdığını aktardı.
Kapasiteyi iki kat yükseltip 14 milyon yolcunun üstüne artıracak olan yeni dış hat terminalinin inşaatının ilerlemesinin Mart sonu itibarıyla yüzde 53’e çıktığını bildirdi.
2024 yılında açılışını bekledikleri yeni terminalle birlikte hizmet kalitesinde ciddi bir yükseliş gerçekleştireceklerini vurguladı.
“FAVÖK’ü Yüzde 34 Artırdık”
İcra Kurulu Başkanı, operasyonel açıdan iyi bir çeyreğin ardından ciroyu yüzde 68, FAVÖK’ü ise yüzde 34 yükselttiklerini belirtti. Pandemi öncesi performansı gösteren 2019 yılının ilk çeyreğinde elde edilen FAVÖK’ün ise yüzde 17 üzerine çıkıldığını sözlerine ekledi.
FAVÖK’ün altında ise özellikle bir kereliğine mahsus deprem vergisine ek olarak yükselen faizler ve euronun değer kazanması sebebiyle artan finansman giderlerinin etkili olduğunu paylaştı. Söz konusu giderlerin normalde yılın en zayıf çeyreği olan birinci çeyrekte meydana gelmesinin net kar üzerindeki olumsuz etkiyi artırdığını ifade etti.
Kaptan, dönemi 45 milyon euro zararla kapadıklarını, ancak cirodan net kara kadar finansal sonuçların beklentilerden daha iyi geldiğini söyledi. (AA)