Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tasfiye Kararları Arttı! Şirket Kapanma Dalgası Geliyor

Her geçen gün giderek zorlaşan ekonomik koşullar, yılın ilk yarısında tasfiye kararı alan şirket sayısında artışa yol açarken, bu durum girişimcilerin iştahını düşürdü.
Tasfiye Kararları Arttı! Şirket Kapanma Dalgası Geliyor
HABER GİRİŞ

Yüksek enflasyon işletmelerin hem üretim hem personel maliyetlerini her geçen gün artırırken, ayakta durmakta güçlük çekenler bir bir kepenk indiriyor. Varlığını sürdürebilmek için ek finansmana ihtiyaç duyan şirketlerin finansmana erişimini giderek zorlaştıran ekonomik koşullar ve sermayelerinin erimesi riskleri artırdı.

Yılın ilk yarısında tasfiye kararı alan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 16 oranında artış gösterdi. Kaynakların aktardığı bilgiye göre sadece Haziran ayında 23.689 şirket tasfiye kararı aldı.

Yılın ilk altı ayında kapanan şirket sayısının yüzde 4,7 oranında düşüş gösterdiği fakat tasfiye kararlarında gerçekleşen artışın önümüzdeki dönemde şirket kapanmalarını sert bir şekilde yükselteceği görülüyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) son açıkladığı verilere göre Haziran ayında kurulan şirket sayısı yıllık bazda yüzde 29,6, kapanan şirket sayısı yüzde 29,3 azaldı.

Kurulan Şirket Sayısındaki Düşüş Girişimcilerin İştahını Azalttı

Açıklanan verilere göre yılın ilk altı yılında kurulan şirket sayısı yüzde 3,6 oranında düşüş gösterdi. Bu durum girişimcilerin tedirginliğini artırırken, iştahının da azalmasına yol açtı. Yeni şirketlerin doğmasındaki negatif tablo beraberinde istihdam kayıpları anlamına geliyor.

GCM Yatırım Banner

Yılın ilk altı ayında tasfiye kararı alan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 15,7 oranında artış göstererek 10.291’den 11.905’e yükseldi.

Finansmana erişimde sıkıntı yaşanması işletmelerin sermayesini zayıflatırken sürdürülebilirliğini de olumsuz yönde etkiledi.

Yılın ilk yarısında en fazla tasfiye kararı alan şirket sayısı 5632 ile İstanbul’da olurken onu 1045 ile Ankara izledi.

Sektörel olarak bakıldığında kapanan şirketlerin en fazla olduğu sektörler inşaat, elektrik enerjisi üretimi, lokantalar, seyyar yemek hizmetleri, belirli bir mala tahsis edilmemiş mağazalarda gıda, içecek ve tütün ağırlıklı perakende ticaret faaliyeti sürdürenler oldu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.