Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, sektöre dair bilgi verirken planlı üretime ne zaman geçileceğini açıkladı. İklim değişikliği, göçler, savaşlar ve nüfus artışının artık hayatımızın tam göbeğinde olduğunu dolayısıyla da Türkiye’de gıda arz güvenliğini sağlamanın öncelikleri arasında yer aldığını belirtti.
Verimli, kaliteli, sürdürülebilir bir üretim ve kayıtlılığı sağlayacak olan planlı üretim programının 2024 yılının Eylül ayında 81 ilde topyekûn şekilde hayata geçirileceğini açıkladı.
Ülkemizde tarımsal üretim yelpazesinin çok geniş olduğunu belirten Bakan Yumaklı, bu nedenle de mevzuat çıkarıp bir anda planlı üretime geçilmesinin kolay olmadığını dile getirdi. Bunun zaman gerektirdiğini, sistem oturdukça halkayı genişletebileceklerini söyleyerek yasal altyapıyı hazırladıklarını aktardı.
Destekler 4 Ana Başlıkta Olacak
Tarımsal destek programlarının planlı üretimi destekleyecek şekilde yeniden yapılandırıldığını ve bunların temel, yönlendirici, verimlilik ve diğer destekler olmak üzere 4 ana başlıkta gerçekleştirileceğini açıkladı.
Sulama kaynakları dahil bölge ile ilgili tüm kriterlerin önceden belirleneceğini, desteklerin de belirlenen kriterlerdeki kat sayılara göre verileceğini belirtti. Planlamaların 3’er yıllık yapılacağını söyleyen Bakan Yumaklı verilecek olan desteklerin de 3 yıllık olarak gerçekleştirileceğini bildirdi.
Nüfus artışına göre üretimin artırılması gerektiğini söyleyerek “Aile işletmelerini de önemsiyoruz. Eğer aile işletmesi iseniz kriterde bir puan artınız var. Eğer kadınsanız ekstra bir puanınız var. Hem kadın, hem gençseniz ekstra bir puanınız daha var” ifadesini kullandı.
Tarım arazileri ve hayvan sayıları gibi doğrudan verilerle Türkiye’nin tarımsal üretim potansiyelinin ortaya çıkarılacağını ve sonrasında da üretimin sürdürülebilirlik, verimlilik, kalite, kayıtlılık ve sektöre yatırım diye 5 başlığın üzerine oturtulacağını söyledi.
İthalattaki talebe bağlı olarak regüle bir piyasanın oluşmasını sağlayacaklarını en önemli konunun ise içerdeki üreticiyi zarar ettirmeyecek şekilde planlama yapmak olduğunu söyledi. Bu yıl 527 sulama tesisi yapacaklarını, sulama projelerini tamamlayarak kurak alanları sulak hal alan haline çevirip verimli arttıracaklarını belirtti.
Geçen yıl 30 milyar dolar olan ihracatın, bu yıl 31 milyar dolar olmasını beklediklerini söyledi.