Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tarım Üretici Enflasyonundaki Artış Temmuz’da Hızlandı

TÜİK’in Temmuz 2023 dönemine ilişkin tarım sektöründeki üretici fiyatlarının değişim oranlarını raporladığı Tarım-ÜFE açıklandı. Detaylar haberde;
Tarım Üretici Enflasyonundaki Artış Temmuz’da Hızlandı
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) aylık yayımladığı ekonomik veriler arasında yer alan tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) açıklandı. Tarım-ÜFE Temmuz 2023’te, bir önceki aya kıyasla yüzde 8,03, bir önceki yılın aynı ayına kıyaslaysa yüzde 62,48 oranında yükseldi.

Tarım-ÜFE Temmuz ayında Aralık ayına kıyasla yüzde 35,14, on iki aylık ortalamaya göreyse yüzde  102,10 oranında artış kaydetti.

TÜİK’in geçen ay açıkladığı Haziran raporunda Tarım-ÜFE aylık bazda yüzde 4,04, yıllık bazda ise yüzde 57,93’lük artış göstermişti.

Tarım-ÜFE Temmuz Ayı Değişim Oranları Raporu
KAYNAK: TÜİK

Tarım sektörlerinin aylık değişimleri incelendiğinde tarım ve avcılık ürünleri ve ilgili hizmetler yüzde 3,70, ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetler yüzde 8,90 ve balık ve diğer balıkçılık ürünleri ise yüzde 13,23 yükseldi.

Ana grupların aylık değişimlerine bakıldığında canlı hayvanlar ve hayvansal ürünler yüzde 2,54, çok yıllık bitkisel ürünler yüzde 3,27 ve tek yıllık bitkisel ürünler ise yüzde 4,75 arttı.

GCM Yatırım Banner

Tarım-ÜFE Yıllık Olarak 8 Alt Grupta Yüksek Değişim Gösterdi

Tarım-ÜFE’nin yıllık değişimleri incelendiğinde 3 alt grupta daha düşük, 8 alt grupta ise daha yüksek değişim kaydedildi. Yıllık artışın düşük olduğu alt gruplar sırasıyla yüzde 11,33 ile lifli bitkiler ve yüzde 17,99 ile pirinç hariç tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar oldu.

Yıllık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise yüzde 108,92 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular ve yüzde 90,79 ile canlı kümes hayvanları ve yumurtalar olarak sıralandı.

Tarım-ÜFE aylık olarak 7 alt grup daha düşük, 4 alt grup daha yüksek değişim gösterdi. Bir önceki aya göre azalış gösteren alt gruplar yüzde 15,42 ile diğer ağaç ve çalı meyveleri ile sert kabuklu meyveler ve yüzde 2,64 ile yağlı meyveler olarak sıralandı.

Temmuz 2023 döneminde aylık artışın yüksek olduğu alt gruplar ise sırasıyla yüzde 6,05 ile yumuşak çekirdekli meyveler ve sert çekirdekli meyveler ve yüzde 5,70 ile sebze ve kavun-karpuz, kök ve yumrular oldu.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın