Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Tarım-ÜFE Haziran’da Üç Hanede Kalsa da Rekordan Geriledi!

Tarım-ÜFE Haziran ayı raporu yayımlandı. Mayıs’ta üç hanede rekor kıran tarım üretici enflasyonu, Haziran ayında hafif geriledi. Detaylar haberde;
Tarım-ÜFE Haziran’da Üç Hanede Kalsa da Rekordan Geriledi!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Haziran ayı tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) verilerini yayımladı.

Tarım-ÜFE Haziran ayında yıllık bazda yüzde 148,90 artarken aylık bazda 0,66 oranında azaldı. On iki aylık ortalamalara göre yüzde 67,98 arttı.

Mayıs ayında ise yıllık bazda yüzde 154,97 artış ile Nisan ayındaki rekorunu tazelemişti.

Tarım-ÜFE TÜİK Verileri
KAYNAK: TÜİK

Endekste Yer Alan 82 Maddenin 56’sında Artış Gerçekleşti

Haziran 2022’de endekste yer alan 82 maddenin 23’ünde fiyatlarda azalış görülürken, 56’sında artış gerçekleşti. Geriye kalan 3 maddenin fiyatında ise değişim olmadı.

Tarım-ÜFE’de yer alan 6 ana grupta 4’ü bir önceki aya göre azalırken diğer 2’i arttı. Buna göre tarım ve hayvancılık ürünleri ve ilgili hizmetleri bir önceki aya göre yüzde 0,91 oranında azaldı.

GCM Yatırım Banner

Balık ve diğer balıkçılık ürünlerinde yüzde 15,48’lik artış yaşandı. Ormancılık ürünleri ve ilgili hizmetlerde ise Mayıs ayına göre yüzde 3,32 oranında azalış saptandı.

Canlı hayvanlar ve hayvansal ürünlerinde bir önceki aya göre yüzde 10,69’luk artış gerçekleşirken tek yıllık ve çok yıllık bitkisel ürünlerinde azalış yaşandı.

Yıllık Fiyatlarda Alt Grupta En Çok Artış Lifli Bitkiler Oldu

Rapora göre yıllık artışın en yüksek olduğu alt grup yüzde 277,14 oranıyla lifli bitkiler oldu. Ardından tahıllarda yüzde 184,99’luk artış gerçekleşirken, baklagiller ve yağlı tohumlarda da yükseliş kaydedildi.

Yıllık artışın en düşük olduğu alt gruplar ise yüzde 64,63’le çiftlik hayvanları ve hayvansal ürünler, yüzde 70’le koyun ve keçi canlı; bunların işlenmemiş süt ve yapağıları.

Aylık Fiyatlarda Alt Grupta En Çok Artış Yağlı Meyveler Oldu

Aylık Tarım-ÜFE’ye göre aylık artışın en yüksek olduğu alt gruplar yüzde 29,01 ile yağlı meyveler, yüzde 23,11 tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumlar.

Bir önceki aya göre azalışın yüksek olduğu alt gruplarda ise sıranın en başında yüzde 23,82 ile sebze ve kavun-karpuz yer aldı. Bunları yüzde 21,74 kök ve yumrular, yumuşak çekirdekli- sert çekirdekli meyveler takip etti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.