Türkiye’de tarım sektöründe sorunlar yaşanamaya devam ediyor. Birçok çiftçi maliyetleri karşılayamadığından ekim yapmayı bırakmayı planlıyor. Hal böyleyken tarım sektörünü etkileyecek yeni bir gelişme yaşandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bazı kanunlarda köklü değişikler yapacağı paylaşıldı.
Ekonomim Gazetesi yazarı Ali Ekber Yıldırım tarafından aktarılan bilgilere göre bakanlık, “Tarım Kanununda ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Taslağı” hazırlığında son aşamaya geldi.
“Çiftçilerin Üreteceği Ürünleri Bakanlık Belirleyecek”
Gazete tarafından ulaşılan taslakta bakanlıkça belirtilen ürün ve ürün gruplarının üretimi için çiftçiler, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan izin alacak. Çiftçinin ne üreteceğine bakanlık karar verecek.
Bu kapsamda izin almadan üretim yapan çiftçilerin önce uyarılacağı ve devamı halinde desteklerden men ve idari para cezası uygulanacağı ifade edildi.
Tarım yazarı Yıldırım, ayrıca belirlenen ürünlerin çiftçi sözleşmeli olarak üretileceğini söyledi. Tarımsal desteklemelerin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) göre değil bakanlığın belirlediği kayıt sistemine göre ödeneceğini belirtti.
Bununla birlikte Tarım Bakanlığı’nın, üst üste iki yıl ekilmeyen tarım arazilerini öncelikle bulunduğu yerde ikamet edenlere veya sivil toplum kuruluşları ile meslek odalarına kiralayacağı aktarıldı.
“Kenevirin Üretim Kotasını Cumhurbaşkanı Belirleyecek”
Bunların yanında kenevir üretiminde düzelemeye gidileceği bilgisi paylaşıldı. Buna göre Lif, tohum ve sap üretimi ile tıbbi amaçlı kenevir yetiştiriciliği, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın iznine bağlı olacak. Ayrıca üretim kotasını Cumhurbaşkanı belirleyecek.
Söz konusu kanun taslağında bakanlıktan izin alınmasının gerekçesinin ise şu şekilde paylaşıldı:
“Tarım politikalarının amaçları, ilkeleri ve öncelikleri doğrultusunda ülkemizde tarımsal üretimi planlamak, gıda güvencesi ve güvenliğini temin etmek üzere üretim öncesinde Bakanlıktan izin alınmasını sağlayacak düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılacak bu düzenlemeler ile arz ve talep durumuna göre üretim gerçekleştirilerek, kaynakların sürdürülebilirlik ilkesi çerçevesinde verimli kullanılmasına iman sağlanacaktır.”