Taksicilerin yıldan yıla aldığı zamlar memnuniyetsizlik yaratmaya devam ediyor. Taksi plakalarındaki enflasyon detayı, taksicileri çileden çıkardı. Plaka kiralamak yerine mevduat faizi tercih edilse daha yüksek kazançların elde edilecek oluşu zam sarmalını beraberinde getirdi.
Sektörün geldiği durumu paylaşan İstanbul Taksiciler Esnaf Odası (İTEO) Başkanı Eyüp Aksu, taksi plakasında fiyat artışına gidilmesini ve tavanın 20 milyon lira olması gerektiğini söyledi.
Hürriyet’e konuşan Aksu, “Algı operasyonları nedeniyle taksi plakası fiyatlarında gerileme oldu. Faizlerin yüksek olması ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin de sürekli 5 bin yeni plaka arz edilmesine yönelik hamleleri plaka fiyatlarını düşürüyor” dedi.
Ayrıca tarifelerde de yüzde 100’ün üzerinde zamma gidilmesini isteyerek, “Böylece toplu taşımadan farklı olalım, aramızdaki makas kapansın” diye konuştu.
Beş yıl önce 1,5 milyon liraya satılan taksi plakalarının bugün ise 6,3 milyon liradan alıcı bulamadığını söyledi.
Birleşik Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Hüseyin Duman ise günlük kazanca dikkat çekti. Taksilerin yarım günlük yevmiyesinin 900 ila 1000 TL arasında değişkenlik gösterdiğini paylaştı.
Plaka Fiyatı Faize Yatırılsaydı…
Oda ve dernek başkanları ticari taksilerdeki kazancın enflasyon karşısında sanılanın aksine çok düşük kaldığını savunuyor.
Sıkılaşma adımları kapsamında getirilen faiz artışları ve kur korumalı mevduat (KKM) sisteminden çıkışları artırmak için yükseltilen TL mevduat faizlerinin yüksek getirisi burada plaka sahiplerini pişmanlığa düşürüyor.
Örneğin plaka sahibi, yüzde 47 olan mevduat faizine 6.3 milyon lirasını yatırmış olsaydı minimum vade olan 32 günlük sürede 250 bin TL getiri sağlayacaktı.