Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, iki aylık yükselişine hızlı bir ara verirken, bugün 3.161 puana kadar indi. Geldiği bu seviye, 13 Eylül’de kırdığı 3.715 rekorunun 554 puan altını işaret ediyor. Endeks, başta banka hisseleri olmak üzere, piyasa değeri ve işlem hacmi yüksek olan bazı hisselerdeki sert düşüşlerin etkisiyle kan kaybetmeye devam ediyor.
Son günlerin en çok konuşulan hisselerinden olan Şekerbank (SKBNK), İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (ISGYO) ile Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) hakkında bugün kritik bir karar geldi.
VİOP’ta açığa satıp spottan alım yapan büyük oyuncuların aşırı risk alması son iki haftadır dengeleri alt üst ederken, 6 hissede yaşanan krizin çözülmesi adına Takasbank devreye girdi.
Takasbank, Kamuyu Aydınlatma Platformu’nda (KAP) yaptığı duyuruda aracı kurumlara aşırı oynaklığın yaşandığı altı hisse arasında yer alan üç şirketin pozisyonlarının kapatılması amacıyla likidite sağlanması nedeniyle hisselerin teminat saklama hesaplarına alındığını bildirdi.
KAP’ta yer alan açıklamanın tam metninde şu ifadelere yer verildi:
“Takasbank’ın Merkezi Karşı Taraf hizmeti verdiği Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda, aracı kurumlarca TSKB, SKBNK ve ISGYO dayanak varlıklarına bağlı pozisyonlarının kapatılmasına yönelik tahsisli fonlama yoluyla likidite sağlanması nedeniyle bahse konu paylar Sermaye Piyasası Kanunu’nun 47 ve 78 inci maddeleri kapsamında ilgili teminat saklama hesaplarına alınmıştır.”
Alınan bu karar ile günlerdir türbülanstan çıkamayan üç pay için uzun pozisyonda olan kurumların temerrüt riski ortadan kaldırılmış oldu. Bir diğer ifadeyle açıklayacak olursak Takasbank aracı kurumlara tahsisli kredi vererek karşılığında İş GYO, TSKB ve Şekerbank hissesi aldı.
Takasbank’ın Hamlesi Nasıl Yorumlandı?
Eski Sermaye Piyasası Kurulu uzmanlarından Dr. Berra Doğaner, durumu ‘çok önemli bir gelişme’ olarak duyururken, Takasbank’ın 700 milyon liralık pozisyon sahibi olduğunu söyledi.
Hemen ardından yaptığı bir başka açıklamada ise söz konusu hisselerin mülkiyetinin Takasbank’a ait olmadığını, fiyat riskinin hala aracı kurumlarda olduğunu belirtti.
Alım işlemleri sonrasında Takasbank’ın Şekerbank’taki sahip olduğu nominal payların tutarı 242,7 milyon, TSKB’de ise 202,1 milyon adet olarak güncellendi. İŞ GYO’dan henüz bir açıklama gelmezken hisseler bugün de yüzde 10’a yakın düşüş yaşadı.
Twitter kullanıcıları atılan adımın piyasayı rahatlatacak bir hamle olduğunu belirtirken, bunun genel bir çözüm olmadığını düşünüyor.
Ali Acer isimli kullanıcı gelişmeyi kurtarma operasyonu olarak nitelendirirken, “Takasbank, SPK ve borsanın bu duruma çözüm bulması gerekir. Kişi hesap ve kurumlar bazında pozisyon limiti konulması belki bir seçenek. İnanılmaz itibar zedeleyici bir durum oluştu.” ifadesini kullandı.