Suriye’de muhaliflerin Şam’ı ele geçirmesinin ardından Beşşar Esad’ın ülkeyi terk etmesiyle birlikte gözler Suriye’nin yeniden toparlanma sürecine çevrildi.
Birleşmiş Milletler’in yayınladığı raporlara göre Suriye’nin yeniden inşası için gereken bütçe 400 milyar doları aşabilir. Ülkenin tahrip olan altyapısı, ekonomisi ve sosyal yapısının toparlanması için uluslararası iş birliği kurulması ve büyük yatırımlar yapılması gerekiyor.
Visiton Humanity’nin verilerine göre iç savaşın başladığı 2011’den bu yana ülkedeki konutların yüzde 17,5’i yıkıldı. Çatışmalardan kaynaklı altyapı hasarının 117,7 milyar doları bulduğu düşünülüyor.
Ekonomik Toparlanma 10 Yıl Sürebilir
Suriye’de petrol ve madencilik alanındaki üretim 2010 yılına kıyasla reel anlamda yüzde 94 oranında, iç ticaret ve inşaat sektörü yüzde 70 azalırken petrol dışı ekonomi yüzde 52 oranında küçüldü.
Analistler, ülke ekonomisinin iç savaşın yıkıcı etkilerinden kurtulabilmesinin 10 yıl sürebileceğini öngörüyor.
Nüfusun Büyük Çoğunluğu Yoksulluk Sınırının Altında
Suriye’deki nüfusun yüzde 69’u yoksulluk sınırının altında yaşıyor ve bu da yaklaşık 14,5 milyon Suriyeli’ye denk geliyor.
Uzmanlar, Suriye’nin toparlanmasının kendi iç kaynaklarıyla mümkün olmayacağını ifade ediyor. Bu kapsamda Avrupa Birliği, Körfez ülkeler, Çin, Türkiye ve uluslararası finans kuruluşlarının desteği büyük önem taşıyor. Fakat ülkedeki siyasi belirsizlikler bu desteğin uygulanabilirliği konusunda soru işaretleri oluşturuyor.