Bir süredir ağır bir ekonomik krizle boğuşan Sri Lanka’da göstericilerin başkanlık konutunu basıp ateşe vermesinin ardından Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa’nın istif etmeyi kabul ettiği haberi geldi.
Rajapaksa 13 Temmuz’da Görevi Bırakıyor
Yüz binlerce kişinin, Rajapaksa’nın kötü ekonomik yönetimini gerekçe göstererek protestolarını aylarca sürdürdüğü ülkede Rajapaksa’nın 13 Temmuz’da görevi bırakacağı duyuruldu.
İstifa kararını, Sri Lanka Meclis Başkanı Mahinda Yapa Abeywardena yaptığı açıklama ile duyururken, Rajapaksa’nın güçlerin barışçıl bir şekilde devredilmesini sağlamak için istifa etmeye karar verdiği ve halkı “yasaya saygı duymaya” çağırdığı ifade edildi.
Başbakan Wickremesinghe’nin de istifa etmeyi kabul ettiği belirtiliyor.
Duyurunun ardından göstericilerin bir kısmının havai fişekli sevinç gösterileri yaptığı kaydedildi.
Ordudan Halka Çağrı
Siyasi liderler, iktidarın sorunsuz değişimini tartışmak için daha fazla toplantı yapmayı kararlaştırırken; Sri Lanka ordusu, halkı sakinliği korumak için güvenlik güçleriyle iş birliği yapmaya çağırdı.
Başkanlık konutunda gösteri yapan protestoculardan biri olan Fiona Sirmana “Cumhurbaşkanı ve başbakandan kurtulmanın ve Sri Lanka için yeni bir dönem başlatmanın” zamanının geldiğini söylerken sözlerine şöyle devam etti:
“Daha erken gitmedikleri için çok ama çok üzülüyorum çünkü daha erken gitselerdi yıkım olmazdı.”
Hükümet karşıtı protestoların dozunun artması sonrasında Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada, ülkedeki siyasi parti liderlerinin katılımıyla parlamentoda acil bir oturum düzenlendiği belirtilmişti.
Oturumun ardından yapılan açıklamada, liderlerin Devlet Başkanı Rajapaksa’nın yanı sıra Başbakan Wickremesingh’in istifasını istediği belirtilmişti.
Yakıt ödemeleri yapma konusunda zorlanan ve bazı vadesi gelen dış borçların ödenememesi nedeniyle ilk kez temerrüde düşen Sri Lanka’da ülkenin düze çıkarılabilmesi adına bir süredir Uluslararası Para Fonu ile müzakereler yapılıyordu. Ancak müzakerelerin ilk turundan olumlu bir sonuç çıkmamıştı.