Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’nin kredi notunu, ‘B+’dan ‘B’ seviyesine çekti. Derecelendirme kuruluşu açıklamasında, Türkiye’nin kredi notu görünümünün ‘durağan’ olduğunu bildirdi.
kolayca yatırım yapın
Buna neden olarak ülkenin aşırı gevşek para politikası yürütmesi gösterildi. Böylece Türkiye’nin kredi notu Mısır ve Moğolistan ile aynı seviyeye gerilemiş oldu. S&P açıklamasında, 2023 parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde Türk politika yapıcılar, finansal ve parasal istikrar yerine büyümeye öncelik veriyor.” ifadelerini kullandı.
S&P’den Türk Lirası için Karamsar Tahmin
Yürütülen politikanın Türk lirasına olan güveni daha da zayıflatma riski taşıdığı belirtildi. Kredi notundaki indirim, yüksek enflasyona rağmen faiz oranlarının düşürülmesinin ardından geldi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, (TCMB) Eylül ayındaki toplantısında 100 baz puanlık faiz indirim kararı almıştı.
Bu karar ile faizler yüzde 12 seviyesine indirilmiş oldu. S&P daha önce Nisan ayındaki değerlendirmesinde Türkiye’nin uzun vadeli döviz cinsinden kredi notunu “B+” olarak teyit ederken, not görünümünü “negatif” olarak korumuştu. Geçen yıl Eylül ayında ise Türkiye ekonomisinin bu yıla ilişkin büyüme tahmini yüzde 5,2’ye, 2023’e ilişkin büyüme tahminini ise yüzde 2,8’e yükseltilmişti.
Derecelendirme kuruluşu açıklamasının devamında, “Kamu borcunun artan dolarizasyonu ve önemli Hazine garantileri göz önüne alındığında, yenilenen para birimindeki değer kaybının Türkiye’nin finansal istikrarı ve kamu maliyesi üzerinde olumsuz etkileri olacaktır” ifadelerini kullandı.
Dolar ve Enflasyon Tahmini
S&P açıklamasında, Türkiye’nin gelecekteki enflasyon ve dolar kuru tahminlerine de yer verdi. Buna göre enflasyonun 2022’de yüzde 74, 2023’te yüzde 40,1, 2024’te yüzde 18 ve 2025’te yüzde 12 seviyesinde olacağı tahmin ediliyor.
Dolar kurunun yıl sonunda 20,50 seviyesinde olmasını bekleyen kurum, 2023 sonunda 23,00 TL’ye yükselmesini ve sonraki iki yıl bu bu bölgede kalacağını öngörüyor.
Türkiye’nin kredi notu son üç ayda üç büyük kuruluş tarafından düşürüldü. Moody’s, Ağustos ayının başlarında ödemeler dengesi risklerini öne sürerek ülkenin notunu düşürürken, Fitch Ratings Temmuz ayında Türkiye’nin ülke borcunu enflasyon nedeniyle aşağı çekmişti.