Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

S&P Global: Petrol Piyasasında Yeni Ticaret Akışları

S&P Global CEO'su Peterson'un açıklamalarına göre petrol piyasasında önemli değişikliklere işaret edilerek yeni ticaret akışları ortaya çıktı. İşte detaylar;
S&P Global: Petrol Piyasasında Yeni Ticaret Akışları
HABER GİRİŞ

S&P Global tarafından bugün küresel ticaretin genel durumu ve bazı sektörlere özgü değişiklikler hakkında açıklamaların yer aldığı bir rapor yayımlandı. Raporda genel ticaret hakkında bilgi verilerek, küresel ticaretin 2023’te yaklaşık yüzde 5 azaldığı kaydedildi. Ancak ticaretin 2022’de yüzde 12’lik artış yaşadığına dikkat çekildi.

Dünya Ekonomik Forumu Yıllık Toplantısında konuşan S&P Global CEO’su Douglas Peterson, katılımcılar için küresel ticaretin durumunu değerlendirdi.

Küresel mal ve hizmet ticaretinin oldukça güçlü kalmaya devam ettiği bildirilen raporda, küresel ticaretin 2023’te yaklaşık 25 trilyon dolar seviyesinde gerçekleştiği vurgulandı. Bunun ABD’nin 26,5 trilyon dolarlık gayri safi yurt içi hasılasına neredeyse eşit olduğu eklendi.

Ülkeler arasındaki ticaret hacimleri farklılık gösterirken, Çin’de ihracat yüzde 6 düşerken, Brezilya’da ise yüzde 4 arttığı belirtildi.

Orta Doğu’daki Petrol Pazarı Çin’e Kaydı

Küresel petrol piyasasına ilişkin değerlendirmelerin de yer aldığı raporda, petrol piyasasının yaklaşık 24,9 trilyon dolarlık uluslararası ticaretin önemli bir parçasını oluşturduğu bildirildi.

GCM Yatırım Banner

2024’te küresel petrol talebinde rekor bir artışın öngörüldüğüne işaret edilerek, arzın bir önceki yıla göre 1,5 milyon varil/gün artışla 2024’te rekor olan 103,8 milyon varil/güne ulaşacağı paylaşıldı.

ABD’nin net petrol ihracatçısı olmasıyla Orta Doğu petrol pazarının Çin’e kaymasının önemli bir değişimi temsil ettiği savunuldu. S&P Global’in gemi takip verilerinde Ortadoğu’daki Körfez ülkelerinden yapılan petrol ihracatının yaklaşık yüzde 60’ının Asya’ya gönderildiği bildirildi.

Rus Ham Petrolünde Yön Değişti

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından, petrol ticaret akışında önemli değişiklikler yaşandığı kaydedildi. 2022’nin başına kadar Rus ham petrolü öncelikle Avrupalı ​​müşteriler tarafından satın alınırken, yaptırımların ardından Avrupa’nın giderek müşteri olmaktan çıktığı vurgulandı.

Rus ham petrolüne Avrupa’nın müşteri olmaktan çıkmasıyla Çin, Hindistan ve Türkiye’nin Rusya’nın önde gelen ihracat pazarları haline geldiğine dikkat çekildi.

Küresel otomobil ticaretinin son 10 yılda önemli değişimlere uğradığı aktarılarak, Çin’in dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı haline gelerek Japonya’yı geride bıraktığı eklendi. Çin’in araç ihracatının 2022’de yıllık yüzde 57 artarak 3,32 milyon araca ulaştığı söylendi.

S&P Global raporunda sermaye akışlarında da değişiklikler olduğunun altını çizerek, tedarik zincirlerinde ve ticari ilişkilerde yaşanan dönüşümleri iletti.

Sermaye akışlarında ise son beş yılda Hindistan’ın daha fazla sermaye çekerken, Çin’in daha az çektiği vurgulandı. Hindistan’a yönelik küresel risk sermayesi payının gelecek yıllarda artması beklenirken, doğrudan yabancı yatırımların rekor seviyelere ulaştığı bildirildi.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/2Ç Kar/Zarar 35.99%/64.01%
Hesabınızı şimdi oluşturun!
Kolay kayıt, hızlı işlem ve uzman analizlerle başarıya giden yolda lider adımı atın.