Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Sosyal Güvenlik Uzmanı Kısmi Emeklilik Seçeneğini Anlattı

Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesindeki prim şartına takılanların beklediği kısmi emeklilik formülünün detaylarını Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya anlattı.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Kısmi Emeklilik Seçeneğini Anlattı
HABER GİRİŞ

Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesinin mart ayı itibarıyla yürürlüğe girmesinin ardından EYT kapsamında olup da kademeli emeklilikte prim şartını karşılayamayanlar bu kez de emeklilikte prime takılanlar (EPT) olarak mağduriyet yaşadı.

EPT’lilerin mağduriyetinin çözümü için resmi makamlardan açıklama beklenirken, dün kamuoyunun gündemine kısmi emeklilik formülü getirildi.

Kamuoyuna servis edilen yeni bilgilere göre EYT kapsamında olan vatandaşlara 3600 prim günüyle emekliliğin yolu açılmış göründü. Kısmi emeklilik rehberinin detaylarını Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Kaya anlattı.

CNN Türk’e konuşan Kaya, 8 Eylül 1999 tarihinden önce işe başlamış olanlar arasında o dönemde 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim gün sayısı ile kadınların 50 yaş, erkeklerin ise 55 yaşında emekli olabildiğini hatırlattı.

2014 yılının mayıs ayında getirilen düzenlemeyle emeklilik için gerekli şartların yukarı çekildiğini, kadınların 58 yaşında, erkeklerin 60 yaşında emekli olduğunu ekledi.

Kaya, “EYT yasası çıktığında bu kesimi ilgilendiren nokta eksik bırakılmıştı. Hükümet bununla ilgili bir adım attı ve kısmi emeklilik şartlarını yürürlüğe getirecek. Çalışanımız, emekli adayımız kadınlardaki 58 yaş sınırı 50’ye, erkeklerdeki 60 yaş sınırı 55’e düşürüldüğü takdirde 3600 prim gün sayısını da tamamlamışsa emekli olabilecek” dedi.

İşe Giriş Tarihi için SGK’dan Arşiv Taraması Yapılmalı

EYT kapsamında olup düzenlemeden faydalanamayanlarla ilgili konuya da değinen Kaya, işe giriş tarihi hatalı olanların arşiv kayıtları ile hak kaybını giderebileceğini söyledi.

Kaya, “Vatandaşlarımız Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) arşiv kayıtlarının incelenmesi için eğer günsüz girişleri varsa, 8 Eylül 1999 tarihinden önce çalıştığına eminse, SGK’ya müracaat edecekler ve arşiv kayıtlarını inceleyecekler. Gününün olup olmadığını tespit ettirmeleri gerekiyor” diye konuştu.

Sigorta girişinin yapılıp, primin yatırılmadığı vakalara da dikkat çekerek, “4 aylık prim dönem bordrosunda prim ödenmediği için sigorta günü görünmez. Sigorta günü gözükmediği için başlangıç olarak sayılmaz. Eğer 8 Eylül 1999’dan önce ise emeklilik hakkını elde edemiyor. Daha sonra yıllarda emeklilik şartları değiştiği için onun da bir anlamı olmuyor” dedi.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın