Geçen yıl yaşanan kripto piyasası ve FTX borsası çöküşü gibi gelişmelerden olumsuz etkilenen ve fiyatı iki yılın ardından tekrar tek haneyi gören Solana, 2023 yılında biraz toparlanma belirtileri gösteriyor. Peki, altcoin piyasada son dönemde yaşanan yükseliş ivmesinden yeterli payı alabilecek mi?
kolayca yatırım yapın
Solana ağı birden fazla cephede büyüme görürken, kilitlenmiş toplam değer (TVL) geriledi. Zincir üstü metrikler ise pek iyimser bir görünüm sergilemiyor. İşte dikkat çekenler…
DEX ve dApp’lerde Dikkat Çekenler
Solana ağındaki birden fazla sayıda merkezi olmayan uygulama (dApp) ve merkeziyetsiz borsa (DEX), son birkaç gün içinde etkinlikte bir artış gördü. Ancak Solana’daki aktivitedeki bu artış, zincirin boğa koşusunda yer alması için yeterli olmayabilir.
Söz konusu DEX, son zamanlarda günlük aktif kullanıcılar açısından yeni bir tüm zamanların en yüksek seviyesi (ATH) kaydeden Drift Protocol oldu.
Platformun resmi sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, Drift’in günlük aktif kullanıcı sayısında bir ATH gördüğü belirtilirken, “En sevdiğimiz kısım, kaç yeni kullanıcı gördüğümüz değil, kaçınızın borsayı düzenli olarak kullanmak için geri döndüğü” ifadeleri kullanıldı.
Başka bir dApp olan Light Protocol ise Solana ağındaki aktivite açısından bir yükselişe imza attı. Ağdaki ZK SNARK’ları doğrulayan protokol, haber yazımı itibarıyla 2 milyondan fazla işlemi tamamlama başarısı gösterdi.
TVL’de Gerileme Var
Solana’nın protokollerinin sergilediği bu başarılı tabloya rağmen, ağın genel TVL’si geriledi. Kilitli toplam değer, sadece son birkaç haftalık süreç içinde 281 milyon dolardan 243.06 milyon dolara kadar düşüş gösterdi.
Solana ağının TVL’sindeki söz konusu düşüşe, NFT’lerine olan ilgideki azalma eşlik etti. Örneğin SolanaFloor’dan alınan verilere göre protokolün uzun vadede değer açısından stabil ve karlı olması beklenilen mavi çipli NFT’leri geçen ay büyümekte zorlandı.
Ufukta Daha Fazla Sorun mu Var?
NFT ilgisindeki düşüşün nedeni, Solana etrafında son dönemde olumsuz duyguların artması olabilir. Pek çok kesinti ve sorun nedeniyle, kripto topluluğundaki bir kesim Solana ağının geleceği hakkında şüpheci hale büründü.
Ağın yerel kripto para birimi SOL da bu süre zarfında sıkıntılar çekti. Kripto analitik platformu Santiment’in verilerine göre SOL’un toplam işlem hacmi 3.41 milyardan 1.36 milyara geriledi. Fiyat oynaklığı ise artış göstermeye devam etti. Bilindiği üzere daha yüksek derecede fiyat oynaklığı, riskten kaçınan tüccarların bu durum içindeki kripto paralara mesafeli yaklaşmasına neden olmaktadır.
Bunların yanı sıra, Solana ağındaki geliştirme faaliyetinin son birkaç haftalık süreçte artış göstermesi dikkat çekti. Geliştirme etkinliğindeki bu çıkış, ağdaki geliştiricilerin GitHub’a katkıda bulunma sıklık derecesinin yüksek olduğuna işaret ediyor. Bu tablo, gelecek dönemde Solana için yeni yükseltmelerin ve güncellemelerin yolda olabileceğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Ancak bu değerlendirmeler, tüccarların SOL’un geleceği konusunda iyimser bir beklenti içinde olmalarına yetmedi. Coinglass’ın güncel verileri, SOL’a karşı yapılan tüm işlemlerin yüzde 52’sinin short pozisyonlar olduğunu gösterdi.
Piyasa değeriyle en büyük 11. kripto para birimi konumundaki SOL, haber yazımı itibarıyla 19.59 dolar civarında işlem görüyor.