Dun & Bradstreet, Küresel İflas Raporu’nu yayımladı. 2022 yılında dünya genelinde şirket iflaslarında artış oldu. Araştırma kapsamına giren ülkelerin yüzde 60’ında şirket iflaslarında artış görüldü. 13 ülkede ise son 10 yılda iflas başvurularının arttığı bildirildi.
Raporda, enflasyonda yaşanan artışın, merkez bankalarının para politikalarında sıkılaştırıcı adımların, hala devam eden Rusya-Ukrayna savaşının küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkilediği, bunların da iflaslara neden olduğu belirtildi.
Bu sebepler doğrultusunda 2022 yılında şirket iflasları, bir önceki yıla kıyasla artış gösterdi.
Covid Sonrası Desteklerin Kaldırılması İflasları Artırdı
Tüm dünyanın Covid-19 pandemisiyle mücadele ettiği süre boyunca, hükümetler işletmelerin ayakta durabilmesi için çeşitli destekleri hayata geçirmişti. Uygulanan mali ve parasal destek politikaları sayesinde, ekonominin durma noktasına geldiği dönemde bile şirket iflasları beklenenin aksine düşük kaldı.
Pandeminin bitmesi ve kısıtlamaların tamamen kaldırılmasıyla birlikte hükümetlerin destekleri de ortadan kalkarken, iflasların da buna bağlı olarak artmaya başladığı açıklandı.
Avusturya, Fransa ve İngiltere’de şirket iflasları, 2022 yılında önceki yıla kıyasla yüzde 50, Belçika, Polonya, Ukrayna ve Avusturalya’da yüzde 30, Endonezya’da yüzde 104, İsviçre’de yüzde 27, Çin’de yüzde 23, İspanya’da 21, Vietnam’da yüzde 17, Kanada’da yüzde 13 ve Yunanistan’da yüzde 11 oranında arttığı belirtildi.
Küresel olarak şirket iflaslarındaki artış oranı ise yüzde 10,8 oldu.
2023 yılında küresel ekonomik büyümenin asimetrik olacağını düşünen Dun & Bradstreet COO’su Julian Prower, bu dönemde şirketlere ekonomik döngüsünü etkin bir şekilde devam ettirebilmek için tedarikçileri, satıcıları ve müşterileri dahil kurumsal yapılarını bütünüyle güçlendirmeleri ve daha proaktif bir yaklaşım sergilemeleri gerektiğini dile getirdi.