Singapur Perakendeciler Birliği, perakende işletmelerin son dönemde giderek artan kira fiyatlarının yanı sıra küresel ölçekte artış gösteren enerji fiyatları nedeniyle maliyet yükünü omuzlamakta zorlanmaya başladığını belirtti.
Birliğin başkanı Ernie Koh, geçtiğimiz gün yaptığı açıklamada fiyat artışlarını tüketicilere tam olarak yansıtmamaya gayret eden ve şu anda “marj sıkışması” hisseden birçok Singapurlu perakendeci için maliyet baskısının büyük bir endişe kaynağı olduğunu dile getirdi.
Enerji Fiyatlarındaki Artış Sektörü Zorluyor
Singapur’da devlete bağlı olarak elektrik ve gaz dağıtımı sağlayan büyük bir şirket olan SP Group, bu gelişmeler ışığında Temmuz-Eylül ayları arasında elektrik tarifelerinin bir önceki çeyreğe göre yaklaşık yüzde 8 oranında artırılacağını duyurdu.
SP Group’tan konuya dair yapılan açıklamada “Artış, esas olarak, Ukrayna’daki çatışmanın şiddetlendirdiği artan küresel gaz ve petrol fiyatlarının neden olduğu yüksek enerji maliyetinden kaynaklanıyor” ifadeleri kullanıldı.
Singapur Maliye Bakanlığı, Haziran ayında yaptığı açıklamada, enerji fiyatlarının 2022’nin ikinci yarısında yüksek kalmaya devam edeceğini açıklamıştı. Bakanlık, vatandaşların enflasyonun istikrara kavuşmadan önce yüksek seviyelerde seyretmesine hazırlık yapması gerektiğinin altını çizmişti.
Koh geçen ay yaptığı açıklamada, hükümetin değişken ortama yanıt vermede elini taşın altına koyduğu ve perakendecilerin elektrik faturalarını ve kira artışlarını idare edebilmelerine yardımcı olmaya istekli olduğunu söylemişti. Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Lawrence Wong, daha yüksek işletme maliyetleriyle karşı karşıya kalan savunmasız gruplara ve yerel işletmelere acil yardım sağlamak için 1,5 milyar dolarlık bir destek paketi açıklamıştı.
Bu arada, yüksek elektrik fiyatlarının perakendecileri etkilediği konusunda herkes aynı fikirde değil. CIMB Private Banking ekonomisti Song Seng Wun açıklamasında, elektriğin perakendeciler için artan maliyetlere yalnızca küçük bir oranda katkıda bulunduğunu söyledi. Wun; kiralar, işçilik maliyetleri ve hizmet ücretlerinin de arttığını söyleyerek elektrik giderlerinin masrafların sadece küçük bir kısmı olduğunu dile getirdi.
Olumsuz Ortama Rağmen Perakende Satışlarda Artış
İstatistik Departmanı ve SingStat’tan alınan verilere göre; mevcut enflasyonist manzaraya rağmen Singapur’da Mayıs ayında perakende satışlar, Nisan ayındaki yüzde 12,1’lik artışa kıyasla yıllık bazda yüzde 17,8 arttı.
Motorlu taşıtlar hariç perakende satışları, Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 17,4’lük artışa kıyasla yüzde 22,6 arttı.
Barclays kıdemli ekonomisti Brian Tan, talebin bu kadar önemli bir şekilde toplandığını görmenin çok şaşırtıcı olmadığını belirtti. Tan “Geri gelen tüm turizm ve seyahat, açıkça Singapur’daki tüketimi artırmaya yardımcı oluyor” dedi.
Motorlu Taşıtlar ve Mobilyada Düşüş
Verilere göre, motorlu kara taşıtları satışları geçen yıldan bu yana yüzde 10,2, aylık bazda ise yüzde 5,7 azaldı. Tan, bunun esas olarak artan araç sahipliği maliyetinden kaynaklandığını ifade etti.
Mobilya ve ev eşyası satışları da geçen yıla göre yüzde 4,7 artmasına rağmen, aylık bazda yüzde 1,7 azalma gösterdi.
Tan bununla ilgili yaptığı yorumda ise “Son iki yılı düşünürseniz, sektördeki talebin büyük bir kısmının insanların evden çalışmaya ve evden eğitim görmesine zorlanmasından kaynaklandığını görebilirsiniz. Artık hemen herkes ofislerine geri döndüğüne ve insanlar seyahat etmeye başladığına göre muhtemelen biraz daha az talep olacaktır” ifadelerini kullandı.