Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bir süredir çalışmaların sürdüğü kripto varlıklara yönelik yasal düzenlemeye ilişkin açıklamalarda bulundu. Bakan Şimşek açıklamasında, yasal düzenlemenin teknik çalışmalarında son aşamaya gelindiğini aktardıç
Pandemi sonrası kripto varlıklara yoğun bir ilgi olduğuna dikkat çeken Şimşek, bazı platformlardaki kötüye kullanımlar ve aşırı fiyat hareketleri sebebiyle çeşitli risklerin barındığını belirtti.
Şimşek uluslararası uygulamalara benzer şekilde Türkiye’de risklerin azaltılması adına adım atacaklarını, bunun aynı zamanda gri listeden çıkmak için FATF kapsamında atılması gereken adımlardan birini olduğunu söyledi.
Merkez Bankası ve MASAK’ın halihazırda bu konuda yaptığı düzenlemeleri olduğunu vurgulayan Şimşek, “Bu düzenlemelerle platformlarda gerçekleşen işlemler ve transferler gibi konularda bilgi sahibi olabilme imkanını edindik ama tabii bundan daha fazlasını yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.
Dünya genelinde kripto varlıklara yönelik tek bir düzenleme olmadığına işaret eden Şimşek, ABD ve Avrupa’da farklı uygulamalar olduğunu kaydetti.
Kripto Platformları SPK’ya Kayıt Olacak
Bakan Şimşek yasal çalışmanın temel hedefinin, platformları ve burada gerçekleşen işlemleri düzenleme altına almak olduğunu belirterek, “Kripto varlık alım satım platformlarına SPK tarafından lisans verilecek, finansal kuruluşlara benzer olarak asgari faaliyet şartları zorunluluğu getirilecek.” diye konuştu.
Uluslararası düzenlemelerle uyumlu olacak şekilde kripto varlık, cüzdan, kripto varlık hizmet sağlayıcı, kripto varlık saklama hizmeti ve kripto varlık alım-satım platformu tanımlarını getirdiklerini sözlerine ekledi.
Kripto varlıkları geniş anlamda tanımladıklarını belirteren Şimşek, ‘Dağıtık defter teknolojisi veya benzer bir teknoloji kullanılarak elektronik olarak oluşturulup saklanabilen, dijital ağlar üzerinden dağıtımı yapılan ve değer veya hak ifade edebilen gayrimaddi varlıklar’ olarak tanımladıklarını söyledi.
İleride ortaya çıkabilecek farklı kripto varlıkları kapsamama ihtimaline karşı tanımın en kapsayıcı şekilde oluşturulduğunu vurguladı.
Sermaye piyasası araçlarının Merkezi Kayıt Kuruluşundaki (MKK) kaydi sistem yerine kripto varlık olarak ihracına imkan verecek şekilde düzenleme yapma konusunda SPK’ye yetki tanınacağının bilgisini veren Şimşek, geliştiricilere kripto varlıklarının satışının kitle fonlaması yöntemiyle yapabilmesine yönelik düzenleme yetkisi sağlayacakların ifade etti.
Vergi için Ayrı Çalışma Yapılacak
Bakan Şimşek sıkça tartışılan kripto varlıklardan vergi alınıp alınmayacağı sorusunu da yanıtladı. Şimşek, düzenlemenin bu aşamada vergiyi odak noktası olarak almayacağını ve bunun için ayrı bir çalışma yürütüleceğini söyledi.
Şimşek yapılacak düzenleme ile Türkiye’nin FATF’ın gri listesinden çıkmasına katkı sağlayıp sağlamayacağı hususuna değindi. Bunun FATF’ın ülkenin genel eylem planı uygulama eksiklikleriyle ilgili değerlendirmesi kapsamında değil, teknik standartlarla ilgili olduğunu vurguladı.
Şimşek: Yaklaşımımız Kısıtlayıcı Değil
Bakan Şimşek, kripto varlık düzenlemesiyle temel hedeflerinimn bu alanı daha güvenli hale getirmek ve ortaya çıkabilecek riskleri bertaraf etmek olduğunu aktardı.
Yaklaşımlarının kısıtlayıcı değil, belirsizlikleri ortadan kaldırmak ve olası riskleri kontrol altına almak üzerine kurulu olduğunu belirten Şimşek, aynı zamanda blokzincir teknolojisi ve kripto varlık ekosisteminin gelişmesinin önünü de açmayı amaçladıklarını vurguladı. (AA)