
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisini istikrara kavuşturmak için uygulanan programın planlandığı gibi sürdüğünü belirtti. ABD’de düzenlenen Atlantic Council etkinliğinde konuşan Şimşek, küresel belirsizliklere rağmen ihtiyatlı ve sürdürülebilir makroekonomik politikalara bağlı kalındığını vurguladı.
Enflasyonu tek haneye indirmeyi hedeflediklerini belirten Şimşek, petrol fiyatlarındaki düşüş ve finansal sıkılaşmanın etkisiyle enflasyonun Merkez Bankası’nın hedef bandı içinde kalmasının muhtemel olduğunu söyledi. Aynı zamanda, cari açıkta düşüş ve iç talepte yavaşlama öngördüklerini ifade etti.
Mali disiplinden taviz verilmeyeceğini açıklayan Şimşek, “Hiçbir kriz boşa harcanmamalı” diyerek yapısal dönüşümün hızlandırılacağını belirtti. Bu dönüşümün dijitalleşme, yapay zeka ve yeşil yatırımları kapsayacağını söyledi.
Türkiye’nin küresel değer zincirlerine entegrasyonunun güçlendiğini belirten Şimşek, Batı’dan yatırım ve sipariş çekme potansiyelinin arttığını kaydetti. Türkiye’nin üretim kabiliyeti, stratejik konumu ve serbest ticaret anlaşmalarıyla uzun vadede cazip bir ülke olmaya devam edeceğini vurguladı.
Dünya Bankası’nın Türkiye’ye yönelik taahhütlerini artırdığını belirten Şimşek, finansman kadar teknik bilgi paylaşımına da önem verdiklerini söyledi. Ayrıca, Türkiye’nin AB’nin savunma harcamaları planında önemli bir rol oynayabilecek sanayi kapasitesine sahip olduğunu dile getirdi.