Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MÜSİAD’ın 2024 değerlendirme ve 2025 beklentileri toplantısında ekonomi gündemine yönelik önemli açıklamalarda bulundu.
Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) yeni ticaret politikalarının Türkiye’ye etkisinin büyük olabileceğini söyleyen Şimşek, Çin’in rota değiştireceğini belirtti. Çin’e yüzde 60 gibi ilave gümrük ilave artışına giderse bu durumun Türkiye’ye etkileyeceğini dile getirdi ve “Çin veya başka bir ülke mevcut kurulu kapasiteyi yok etmez. O Kapasiteyi diğer pazarlara yönlendirme yoluna gider. O da bizi üçüncü pazarlarda etkileyecek. Ticaret savaşları hız kazanabilir” ifadelerini kullandı.
“2025’te Mükellefler Denetlenecek”
Vergi yükünün adil dağılımını sağlayacak tedbirlerden bahseden Bakan, “Bütçe disiplini önemli, geçen sene tedbir almak zorunda kaldık, kimse yüksek vergi istemez, anlıyorum, ama tedbirleri almasaydık sonuçları daha ağır olurdu.” dedi.
Büyük mükelleflerin yıllardır zarar açıklayan mükelleflerin incelenmesini önceliklendirdiklerini, 2025’te yine önceliğin büyük mükellef incelemeleri, sektörel saha denetimleri, sektörel karlılık oranlarından düşük kalan mükellefler olacağını vurguladı.
Şimşek’in açıklamalarından öne çıkanlar:
- Lojistik anlamda Türkiye çok önemli bir üs. Küresel ticarette parçalanma ve belirsizlikler var. Türkiye’nin yapısı dayanıklılık içeriyor. Kötümser olmamız için sebep yok. Tedbir almamız gerektiği çok net. Yakından takip edip belli alanlarda tedbir alıyoruz.
- Doğurganlık oranı hızlı düşüyor. Daha hızlı yaşlanma riskimiz bir realite. 18 yıllık daha çalışma çağındaki nüfusun artıda olduğu bir dönem olacak. Ondan sonra negatife geçecek. Bunu tersine çevirmenin önemli alanlarından biri kadınların iş gücüne katılımı. Buna yönelik tedbirler alacağız.
- Türkiye ekonomisinde kırılganlıkları azalttık, makro finansal istikrar daha güçlü. Bütçe disiplinini deprem yaraları sardığımız bir dönemde tesis ediyoruz.
- 2025’te hedefimiz dezenflasyonu daha hissedilebilir düzeyde hızlandırıp yapısal dönüşümün hızlandırılması.
- Türkiye’nin brüt dış finansman ihtiyacı azalıyor. Rezervlerimiz arttı, net rezervler 100 milyar dolardan fazla arttı. Türkiye’nin rezerv noktasında kırılganlığı azaldı.
- KKM ağustos ayında zirveye ulaştı. Zirveye göre 110 milyar doların üzerinde düşüş var. Kurda önemli bir oynaklık olunca Merkez Bankası’nın para basma riski var. Bu da enflasyonist risk. TL’ye güven arttı. TL’nin mevduattaki payı yüzde 30’dan neredeyse yüzde 60’a çıktı. Kur riski bütün ülke için önemli bir risktir.
- Kredi notumuz arttı. Programı güçlü şekilde uygulamaya devam edelim, artmaya devam edecek.
- Dezenflasyon süreci başladı. Hedefimiz enflasyonu bu sene yüzde 20 civarına çekmek, bir sonraki sene de yüzde 10’lar civarına ve daha sonra tek haneye çekmek.
- Dezenflasyon programı ile 2024-2026 öngörülerimizi oturttuk, geçen yılın ilk yarısında birkaç puanlık sapma var, biz inanıyoruz ki bu, bu yılın ikinci yarısında telafi edilecek. Dolayısıyla bu enflasyon inecek.
- Reel sektör ve hane halkının enflasyon beklentilerinde program hedeflerine göre bir farklılık var, kısmen kredibiliteyi inşa ederek, kısmen sonuç alarak ve kısmen de daha iyi iletişim ve doğru politikalarla bu farkı azaltabiliriz.
- Hayat pahalılığının en önemli birleşeni kiralar. Bunu konut arzını artırarak çözebiliriz.