
Shell CEO’su Wael Sawan, İsrail ile İran arasındaki gerilimin Hürmüz Boğazı’nı etkileyebileceğini ve bunun küresel ticaret üzerinde ciddi sonuçları olabileceğini söyledi.
Japonya’daki Enerji Zirvesi’nde konuşan Sawan, “Bu hayati geçit herhangi bir nedenle kapanırsa, küresel ticarette büyük bir şok yaşanır. Bu ihtimal için hazırlıklarımız var” diye konuştu.
Dünyadaki petrol ticaretinin yaklaşık yüzde 25’i Hürmüz Boğazı’ndan geçiyor. Bu boğaz, Basra Körfezi’ni Hint Okyanusu’na bağlıyor ve geçmişte İran tarafından zaman zaman tehdit unsuru olarak kullanıldı. Son günlerde bölgede gemi sinyallerinin karıştırıldığı bildiriliyor.
Sawan, seyrüsefer sinyallerindeki karışıklığın özellikle endişe verici olduğunu belirtirken, Shell’in Orta Doğu’daki sevkiyatlarında temkinli davrandığını vurguladı.
ABD’nin İran’a doğrudan bir saldırı planı yaptığına dair iddialar da gündemde. Bu durum, İran’ın enerji altyapısına veya tanker trafiğine yönelik misilleme hamlelerini artırabileceği endişesini doğurdu.
Öte yandan Katar, bazı tankerlerin boğaz dışında beklemesini isterken, Japon denizcilik şirketi Nippon Yusen, İran kara sularına yakın geçişlerde dikkatli olunması talimatı verdi.