Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Sektör Temsilcileri Kira Düzenlemesinden Memnun Değil

Konut kiralarında artış oranına dair düzenleme hakkında konuşan sektör temsilcileri, birçok olumsuz duruma dikkat çekti.
Sektör Temsilcileri Kira Düzenlemesinden Memnun Değil
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, dün katıldığı bir törende kira artış oranları ile ilgili açıklama yaptı. 4 bakanlık tarafından yapılan ortak çalışma sonucunda, kira artış oranının, bir önceki yılın bedelinin yüzde 25’i geçmemesine karar verildiğini açıkladı.

Yeni düzenlemeye göre 1 Temmuz 2023’e kadar sözleşmesi yenilenecek vatandaşa en çok yüzde 25 zam yansıtılacak ve 12 ay boyunca da zam oranı sabit kalacak.

Alınan kararın ardından sektör temsilcileri yeni düzenlemeyi değerlendirdi.

Düzenleme Sadece Konut Kiralarını İçeriyor

Düzenleme Sadece Konut Kiralarını İçeriyorDoç. Dr. Umut Yeniocak, Türk Borçlar Kanunu’na eklenen geçici maddeyle getirilen düzenlemenin konutlarla sınırlı olduğunu hatırlattı. Bir başka deyişle iş yeri kiralarında enflasyon artış oranının uygulanmaya devam edeceğine dikkat çekti.

Düzenleme ile ilginç bir durumun ortaya çıktığını söyleyen Yeniocak, “Kanun’un önümüzdeki bir iki gün içinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesini bekliyoruz ancak 1 Temmuz 2023’e kadar etkili olacak bu kural, yeni bir kanunla süre uzatılmazsa, 1 Temmuz 2022’den sonra imzalanacak kira sözleşmelerini etkilemeyecek. “ dedi.

GCM Yatırım Banner

Geçici madde olarak eklenen düzenlemenin asıl hedefinin enflasyonu düşürmek ise bunun etkisinin sınırlı olacağına da dikkat çekti.

Kira Geliri Vergiden Muaf Tutulmalı

Kira Geliri Vergiden Muaf Tutulmalıİstanbul Gayrimenkul Değerleme Yönetici Ortağı Ahmet Büyükduman, İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettin Aşa ve Avukat Engin Ekici de Bloomberg HT yayınına katılarak kira düzenlemesine dair görüşlerini paylaştı.

Düzenlemenin kiracıların lehine gibi göründüğünü söyleyen Aşa, diğer taraftan mevcut artış oranını düşük bulan mal sahiplerinin aleyhine olduğunu dile getirdi. Bazı ailelerin tek ev kirasıyla geçindiğini, en azından bir yıllık kira getirisinin vergiden muaf tutulması gerektiğini söyledi. Geç kalmadan bu vergi işinin düzenlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Ahmet Büyükduman da benzer bir yorum yaparak kiracılar için iyi, ev sahipleri için kötü bir oran olduğunu söyledi. Dikkat çeken önemli bir yorum ise ev sahiplerinin daha sonra istedikleri zamları yapamayacakları için önden yüklemeli artış yapacakları oldu.

Kira geliri düşünce konutu kiraya vermenin artık cazip olmayacağını, buna bağlı olarak insanların kiralık konutlarını satış piyasasına çevireceğini belirtti.

Avukat Engin Ekici ise “Bunun geçici bir düzenleme olduğunu biliyoruz ama neredeyse kısa ve orta vadede kalıcı bir sorun haline gelmiş bu sorunun 1 yıllık geçici bir düzenlemeyle çözülebileceğine ben inanmıyorum.” yorumunu yaptı.

TÜSİAD: Kira Enflasyona Yenilmiş Olur

TÜSİAD: Kira Enflasyona Yenilmiş OlurBir başka değerlendirme de Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’dan geldi. FOX TV’de İsmail Küçükkaya’nın programına katılan Turan, kira artış düzenlemesine dair düşüncelerini paylaştı.

Konut kiralarında artış oranına sınırlama getirilmesinin sadece kira geliriyle geçinenler için zorlayıcı bir karar olduğunu söyledi.

“Kira enflasyona yenilmiş olur. Kayıt dışına da kaymalar olabilir. İnsanlar kayıt dışına tetiklenmiş de olabilir. Yani bu tür önlemlerle bizim enflasyonu dizginlememiz zor görünüyor.” diyen Turan, olayın bir başka boyutuna dikkat çekti.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın