Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Savaşın Faturası Almanya’ya Kesildi: 100 Milyar Euroluk Zarar Var!

Rusya’nın Ukrayna topraklarını ilhak etmesiyle başlayan savaş ortamından en çok etkilenen taraf, Almanya oldu. Refahı tehdit altında olan Berlin’den iyi haberler gelmedi.
Savaşın Faturası Almanya’ya Kesildi: 100 Milyar Euroluk Zarar Var!
HABER GİRİŞ

Rusya-Ukrayna savaşının yıl dönümüne yaklaşılırken, savaşın faturası iki ülke dışında, Avrupa’nın en büyük ekonomisine de kesildi. En başından beri Ukrayna’dan yana taraf olan Almanya, Rusya’nın işgaline karşı gelmek için askeri destek çağrısında bulunan Ukrayna için gösterdiği seferberlikte büyük çapta maddi kayıp yaşadı.

Alman Ekonomik Araştırma Enstitüsü (DIW) Başkanı Marcel Fratzscher, geçen yılın bilançosunda Almanya’nın savaş nedeniyle 100 milyar euro kaybettiğini açıkladı.

Alman ekonomisine en büyük darbenin enerji alanından geldiğine dikkat çekerek, Avrupa’nın yaptırımlarına misilleme olarak karşılık veren Rusya’nın enerji arzında kesintiye gitmesinin fiyat artışını körüklediğine dikkat çekti.

Almanya’nın Rheinische Post gazetesine konuşan Fratzscher, “Ukrayna’daki çatışma ve ondan kaynaklanan elektrik harcamalarındaki artış 2022’de Almanya’ya ekonominin üretkenliğinin yaklaşık yüzde 2,5’ine, diğer bir deyişle 100 milyar euroya mal oldu. Bu giderler önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecek” dedi.


Alman ekonomist, ülkesinin kriz ortamından en çok zarar gören ülke olduğunu ifade ederek, enerji arzında Rusya’ya bağımlı olmanın çarpıcı sonuçlarına dikkat çekti.

Enerji yoğun sanayi yapısına sahip Alman ekonomisinin içine düştüğü güç durumda refahın gelecek yıllar için de soru işareti oluşturduğuna işaret etti.

GCM Yatırım Banner
Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2023/4Ç Kar/Zarar %36.13/63.87%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.