Rusya-Ukrayna savaşı dünya genelinde ekonomik krize neden olurken aynı zamanda Rusya’nın, buğday ihracatına engel oldu. Rusya’da buğday hasadının 100 milyon ton ile tarihi seviyelere ulaşabilecekken, ülke büyük miktarda ihracat yapmakta zorlandığı için tahıl stoklarının biriktiği belirtildi.
Rusya’da Çiftçiler Buğdayları Depolamak Zorunda Kalıyor
Danışmanlık şirketi SovEcon’ın Genel Müdürü Andrey Sizov, konuya yönelik açıklama yaptı. Buğday depolamasının bazı çiftçiler için birkaç aydır sorun olduğunu ve 2017-2018 yılından beri böyle bir şey görmediklerini söyledi. Rusya’da çiftçilerin yaz boyunca yetiştirdikleri buğday hasadını biriktirdikleri ifade edildi.
Genel Müdür konuyla ilgili sosyal medya hesabından paylaşımda bulundu.
Rusya’nın buğday ihracat fiyatlarının son zamanlarda Fransa ve ABD gibi diğer menşelere karşı daha rekabetçi hale geldiği aktarıldı. Ayrıca bu durumun sevkiyatların aratabileceği anlamına geldiği belirtildi. Daha yüksek fiyatlar ve Rus kargolarının nakliyesiyle ilgili sorunların yaşandığı ifade edildi.
Rusya ve Ukrayna savaşından sonra bazı bankaların Rus emtialarından kaçındığı ve bu durumun ihracatı yavaşlattığı belirtildi.
Ulusal Tahıl Konseyi’nin Rusya buğday mahsulü tahminini yaklaşık 6 milyon ton arttırdığı aktarıldı. Sizov, bu devasa mahsulün büyük ihracata dönüşemediğini söyledi.
Bu gelişmelerin öncesinde Eylül ayının başlarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tahıl ihracatına yönelik telefonda konuşmuştu. Putin, Karadeniz’de oluşturulan tahıl koridoru anlaşmasında olduğu gibi Zaporijya Nükleer Santrali konusunda da Türkiye olarak kolaylaştırıcı rol oynayabileceklerini ifade etmişti.