Ekonomik veri ajandasının yoğun olduğu haftanın üçüncü işlem gününde, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı önemli raporlar arasında sanayi üretimi de yer alıyor. Açıklanan verilere göre sanayi üretim endeksi Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 1 oranında artış gösterdi.
2020 yılının Haziran ayında yüzde 0,1 oranında artış olmuştu. Böylelikle bugün açıklanan yıllık artış oranı 27 ayın en zayıf artışı olarak kaydedildi. Piyasanın beklentisi ise yüzde 2,7 civarında artış olmasıydı.
Sanayi üretimi Temmuz’da, yıllık bazda yüzde 2,4 oranında artarken, bir önceki aya kıyasla yüzde 6,2 oranında düşüş göstermişti. Geriye dönük değişimlere bakıldığında, 2021 yılının Nisan ayında yıllık artış oranı yüzde 66’lara kadar çıktı.
Daha sonra kademeli bir düşüş gösteren sanayi üretimi 2022 yılının başlarından itibaren sektörde bozulmanın başladığını işaret etti. Özellikle de Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın getirdiği tedarik sıkıntısı ve hammadde maliyetlerindeki artış, sanayi üretiminde zayıflamaya yol açtı.
Sanayi Üretimi Aylık Bazda Yüzde 2,4 Arttı
Ana ve alt sektörlerde yıllık değişimlere bakıldığında imalat sanayinde yüzde 2,2, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 8,2, dayanıksızlarda yüzde 9,4, sermaye malında yüzde 3,6, düşük teknoloji grubunda yüzde 3,8, orta yüksek teknoloji grubunda yüzde 6,6 ve yüksek teknolojide yüzde 1,8 oranında arttı.
Madencilik ve taşocakçılığı sektöründe üretim yıllık bazda yüzde 12,4 ile en fazla düşüşe imza atarken, onu yüzde 4,3 ile ara malı, yüzde 3,5’le elektrik, gaz ve buhar, yüzde 3,4’le orta düşük teknoloji ürünlerin üretimi ve yüzde 2,2’yle enerji izledi.
Tüm sektörler toplamında sanayi üretimi aylık bazda yüzde 2,4 arttı. Ana sektörlerden madencilik ve taşocakçılığı yüzde 3,9 azalırken, imalat sanayi yüzde 2,7, elektrik, gaz ve buhar yüzde 2,8 arttı.
Alt sektörlerde en fazla artış yüzde 6,1’le dayanıklı tüketim mallarında meydana geldi.
Ara malında üretim artış oranı yüzde 0,5, dayanıksız tüketim malında yüzde 4,1, enerjide yüzde 1,4, sermaye malında yüzde 4,4, düşük teknoloji grubunda yüzde 2,3, orta düşükte yüzde 2 ve orta yüksek teknoloji grubunda yüzde 5,7 oldu. Yüksek teknolojili ürünlerde üretim ise bir önceki aya kıyasla yüzde 3,5 azaldı.