Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Sadr’dan Çağrı Geldi: Irak’ta İsyancılar Geri Çekiliyor

Irak'taki yüksek tansiyon dinmeye başladı. Sadr’ın destekçilerine yaptığı geri çekilme çağrısının ardından gerginlik azaldı, sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.
Sadr’dan Çağrı Geldi: Irak’ta İsyancılar Geri Çekiliyor
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Dün Irak’ta başlayan çatışma ortamında tansiyon düşmeye başladı. Iraklı dini lider ve siyasetçi Mukteda es-Sadr, ülkesindeki ayaklanmaların son bulması için destekçilerine çağrıda bulundu.

Sadr, çatışmaların sonlanması için yaptığı çağrıda, “Geri çekilin! Artık barışçıl gösteriler bile istemiyorum” dedi. Ayaklanmalara neden olduğu için Irak halkından özür dileyen Sadr Hareketi lideri, destekçilerinin başlattıkları isyanı sona erdirmelerini ve alanı terk etmelerini istedi.

Şii din adamı, çağrısında şöyle konuştu: “Bir saat içinde Sadr’ın destekçileri Yeşil Bölge’den ve Parlamento’dan çekilmeli aksi takdirde onlardan bir talepte bulunacağım. Sadr hareketi disiplinli ve itaatkar bir yapıdır ve herkes bir saat içinde yeşil bölgeden çekilmezse ve itaat etmezlerse başka bir mevzi alırım.”

Iraklıların kanını dökmenin yasak olduğunu söyleyerek, “Bu fitneyi kim başlatmış olursa olsun, yaşananlar için Irak halkından özür dilerim” dedi.

Sadr, basın toplantısında şöyle konuştu: “Bu devrim barışçıl olmaktan çıktığı için devrim değildir ve buna devrim diyemem. Batsın böyle bir devrim.”

GCM Yatırım Banner

Dini liderin isteği üzerine destekçileri Bağdat’taki Yeşil Bölge’den çekilmeye başladı. Ülke çapında ilan edilen sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

Bu Kez Kesin Olarak Siyaset Sahnesinden Ayrılıyor

Daha önce altı kez istifa eden Sadr, dün Twitter hesabı üzerinden paylaştığı yedinci istifası hakkında şöyle açıklamada bulundu: “Ben bir Irak vatandaşıyım ve artık siyasete karışmıyorum. Siyasetten çekilmem, dini otoritenin konumuna dayalı bir Şeriat çekilmesidir.”

İstifasını duyururken siyasete sonsuza kadar veda ettiğini söyleyen Şii din adamı, bugün yaptığı özür konuşmasında, istifasını ve siyasetten soyutlanmasını kesin olarak değerlendirdi.

Mukteda es-Sadr’ın Attığı Tweet Sonrası Ne Oldu?

Şii lider, dün istifa ettiğini duyurduktan sonra destekçileri sokağa döküldü. İnfiale dönüşen protestolarda Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda çıkan çatışmaların sonunda en az 22 kişinin hayatını kaybettiği, 350’ye yakın kişinin ise yaralandığı öğrenildi. Başbakan Mustafa El-Kazımi kabine toplantılarını askıya aldı, ülke çapında sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Sadr’ın sağ kolu Hasan Azari dün, Sadr’ın silahlı çatışmalar bitinceye kadar açlık grevinde olduğunu açıkladı. Ardından Iraklı siyasetçi Mustafa El-Kazımi, Şii liderin çatışmaları sonlandırma niyetini takdir ettiğini söyleyerek, şiddetin önlenmesi için katkıda bulunan herkesin çağrısına değer verdiğini paylaştı.

Şiddet olaylarının tırmanmasının ardından bugün Irak’a komşu ülkeler tedbir almaya başladı. İran, Irak’a sınırını kapattığını duyurdu. Irak’ın diğer komşu ülkesi Kuveyt ise Irak’taki vatandaşlarına ülkeyi terk etme çağrısında bulundu. Dubai Hükümetine ait havayolu şirketi Emirates, Bağdat’a olan uçuşların iptal edildiğini duyurdu.

Ayaklanmaları Başlatanların Lideri Mukteda es-Sadr Kimdir?

Ülkesinde Amerikan işgaline karşı direnen Iraklı Şii din adamı Mukteda es-Sadr, Barış Birlikleri adını alan Şii grup Mehdi Ordusu’nun lideri olarak biliniyor. Başkent Bağdat’ta kurtarılmış bölge olarak bilinen Sadr Kent bölgesinin de gayri-resmi yöneticisi olarak tanınıyor.

Irak halkı için önemli bir siyasi ve dini figür olan Sadr’ın adında başlayan hareket ise Irak İslami ulusal hareketi olarak tanım buluyor. Sadr Hareketi, özellikle ülkedeki Şii yoksulları tarafından büyük çaplı destek alıyor.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/1Ç Kar/Zarar 34.76%/65.24%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.