Son haftalarda Türkiye’nin doğalgaz merkezi olması ile ilgili birçok değerlendirme ortaya atıldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bir doğal gaz merkezi kurabileceklerini söylemişti. Rus uzmanlar Putin’in açıklamalarını değerlendirdi ve Türkiye’nin rolünü ele aldılar.
Uzmanlar konuyla ilgili düşüncelerini Sputnik’e aktardı. Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü Türkiye Bölümü’nün kıdemli araştırma görevlisi ve aynı zamanda tarihçi olan Doç. Andrey Boldırev, Rusya’nın Türkiye ile iş birliğini geliştirmeye ilgi duyduğunu söyledi. Mevcut koşullarda bu iş birliğinin iki ülkenin de uzun vadede amaç ve hedeflerine uygun olacağını belirtti.
Moskova’nın her zaman Ankara’nın çıkarlarına göre hareket edeceğinin, Batı’nın baskısına boyun eğmeyeceğinin bilincinde olduğuna dikkat çekti.
Uzman Türkiye’nin Önemini Vurguladı
Türkiye’nin Ortadoğu’daki en gelişmiş ülkelerden biri olduğunu aktaran Boldırev, Türkiye’nin coğrafyasının transit ihracat ve ithalat güzergahları açısından son derece elverişli olduğunu kaydetti. Rusya’nın Türkiye’yi karşılıklı çıkarlara dayalı ve uzun vadeli iş birliği yürütebileceği bir partner olarak kazanmak istediğini bildirdi.
1930’larda Sovyet Rusya’nın Türkiye için tekstil fabrikaları ve diğer imalathaneler inşa ettiğini hatırlatan Boldırev, Moskova’nın nükleer, uzay ve askeri sanayi alanlarında da teknolojilerini Ankara ile paylaştığını ifade etti.
“Moskova, Türkiye’yi Süper Gaz Merkezi Yapmak istiyor”
Rusya’nın Türkiye’yi “Süper gaz merkezi” yapmak istediğini söyleyen uzman, bu durumun Rusya için Avrupa’ya güvenli gaz tedariki sağlama konusundaki çok az fırsattan biri olduğunu vurguladı.
Hazar Stratejik Araştırmalar Enstitüsü Bölgesel Programlar Direktörü Yuriy Solozobov, Türkiye’nin Rusya’yı en zor anında desteklediğini belirtti ve 2023’te Rusya-Türkiye stratejik ittifakının jeopolitik gerçeklik haline gelebileceğini bildirdi.
Moskova’dan yapılan haberler, 2023’ün Türkiye ve Rusya için kritik bir yıl olacağına işaret ediyor. Uzmanlar, İki ülke arasında gelişen ilişkiler, Putin’in güvenilir bir dost arayışı ve Türkiye’nin jeopolitik durumu sebebiyle 2023’e dikkat çekiyorlar.
Solozobov, Yaptırımlar konusunda Türkiye’nin yapıcı bir tutum sergilediğini Türkiye’nin Rusya’yı diğer ülkelere bağlayan en önemli ulaşım ve ticaret merkezi olduğunu sözlerine ekledi.
2023 yılının Türkiye-Rusya ilişkileri açısından tarihi bir dönüm noktası olabilmesi için birçok nedenin olduğunu kaydetti. İki ülke arasında çözülmemiş bir mesele olmadığını, bunda Putin ve Erdoğan’ın değerli siyasi özelliklerinin büyük rolü olduğunu ifade etti.
Geçtiğimiz gün, Rus basını da Türkiye ile ilgili çarpıcı ifadeler kullanarak “Türkiye ve Rusya Avrupa’yı ikiye bölecek.” demişti.