Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya’nın Enerji Geliri Batı Yaptırımları ile 2020 Sonrası En Düşük Seviyede

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre petrol ve doğal gazdan elde edilen gelirlerde büyük düşüş yaşandı.
Rusya’nın Enerji Geliri Batı Yaptırımları ile 2020 Sonrası En Düşük Seviyede
HABER GİRİŞ

Rusya Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre ülkenin petrol ve doğal gazdan elde ettiği aylık bütçe gelirleri, Batı’nın yaptırımlarının etkisi altında Ocak ayında Ağustos 2020’den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bakanlığa göre, enerji satışlarından elde edilen aylık vergi ve gümrük geliri bir yılda yüzde 46 düştü.

Moskova, bütçe harcamalarını finanse etmek için geçen yıl yaklaşık 165 milyar dolar olan petrol ve gaz gelirine güveniyor. Hükümet Ukrayna’yı işgalinin maliyetiyle artan bir açığı kapatmak için uluslararası rezervleri satmaya başlamak zorunda kaldı.

Ocak ayında enerji ürünlerinden elde edilen gelir 6,05 milyar dolar oldu. Maliye Bakanlığı, petrol ve gaz gelirlerindeki düşüşü telafi etmek için önümüzdeki ay boyunca günlük döviz satışlarını neredeyse üçe katlayarak günde 130 milyon dolara çıkaracağını bildirdi.

Promsvyazbank’taki analistler, Moskova açığı kapatmaya çalışırken bu satışların Mart ayında neredeyse ikiye katlanabileceğini belirtti.

Savaş ve Batı Yaptırımları

Daha önce Rusya’nın ana enerji pazarı olan Batı, Ukrayna’nın işgaline, enerji gelirlerini üçüncü ülkelere satışları da kısıtlayan benzeri görülmemiş yaptırımlarla hedefleyerek yanıt verdi. Bu yaptırımların daha da ağırlaştırılması planlanıyor.

Brüksel, Rusya’nın Avrupa Birliği’ne yaptığı ham petrol satışlarının yüzde 90’ını oluşturan deniz yoluyla ithalatı engelledi ve üye devletler, Ukrayna’nın işgali öncesinde ithalat karışımlarında Rus gazının payını yüzde 40’tan yüzde 15’in altına düşürdü.

Dizel ve jet yakıtı da dahil olmak üzere Rus rafine petrol ürünlerinin satın alınmasına yönelik bir AB ambargosu Pazar günü yürürlüğe girecek ve Moskova’ya ham petrol ambargosundan daha fazla zarar verebilir.

Maliye bakanlığı, Ocak ayındaki ortalama fiyatın, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 42 düşüşle varil başına 49.48 dolar olduğunu söyledi.

Credit Bank of Moscow’daki analistler, önümüzdeki aylarda Rus petrol fiyatları toparlanmadığı takdirde, bütçe açığının bu yıl 78 milyar dolara ulaşabileceğini ve bunun GSYİH’nın yüzde 3,8’ine eşdeğer olduğunu söylediler.

Rusya’nın 2023 bütçesi, GSYİH’nın yüzde 2’si kadar bir açık öngörüyor ve daha büyük bir açık, artan döviz satışları, daha düşük harcamalar ve vergi artışlarına neden olabilir.

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın