Yaptırımlar nedeniyle ticaret ve lojistik zincirinin bozulmasına paralel olarak finans piyasaları ve ithalatı olumsuz etkilenen Rusya, diğer ülkeler ile yapılan barter ticaretinde kripto paraları kullanmayı gündemine aldı.
Rusya’dan Yeni Kripto Hamlesi
Rusya Maliye Bakanlığı Finansal Politika Departmanı Başkanı Ivan Chebeskov yaptığı açıklamada, Rusya’nın diğer ülkelerle gerçekleştirdiği barter ticaretinde alternatif olarak kripto para birimleri kullanmayı araştırdığını, ancak bu tür dijital varlıkları mülk olarak yasallaştırmak için mevcut kanunlarda değişime gidilmesi gerektiğini söyledi.
Uluslararası takas ticaretinde kripto paraların kullanılmasının Batı’nın uygulamaya soktuğu yaptırımları aşmaya da yardım edeceğini belirten Chebeskov şu ifadeleri kullandı:
“Rusya Merkez Bankası kripto para birimlerinin ödemelerde kullanımına karşı değil… Eğer Rusya’da kripto para birimleri varsa bunlardan kurtulmanın iyi olacağının bilincindeler.”
Chebeskov geçen ay yaptığı açıklamada, uluslararası ticaret için bir çözüm aracı olarak kripto para birimlerine izin verilmesinin, Rusya’nın geleneksel sınır ötesi ödeme mekanizmalarına erişimini “sınırlı” gören Batı yaptırımlarının etkisine karşı koymaya yardımcı olacağını söylemişti.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina ise Perşembe günü erken saatlerde yaptığı açıklamada kripto para birimlerinin ülke içinde bir ödeme aracı olarak kullanılmaması gerektiğini ifade etmişti.
Kripto Para Konusunda Uzlaşıya Varılamıyor
Ülkede kripto paraların benimsenmesi ve kullanım alanları gibi konu başlıkları aylardır tartışılmaya devam ediyor. Hükümet, kripto para birimlerinin er ya da geç bir ödeme aracı olarak yasallaşmasını beklese de henüz bir fikir birliğine varılabilmiş değil.
Rusya Parlamentosu’nun alt kanadı Devlet Duması’na geçen hafta, kripto paraların ödemelerde kullanılmasını yasaklayan bir yasa tasarısının sunulması yaşanan fikir ayrılıklarının son örneklerinden biri olmuştu.