Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz üzerinden tahıl ihraç etmesine izin veren bir anlaşmayı uzatmak için henüz bir anlaşma olmadığını açıkladı. Açıklamada Rusya’nın gıda ve gübre ihracatı için dünya pazarlarına engelsiz erişiminin gerekliliğinin altı çizildi.
Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Vershinin, Cenevre’de BM yetkilileriyle yapılan görüşmelerin yararlı ve ayrıntılı olduğunu, ancak bir hafta içinde sona erecek olan anlaşmanın yenilenmesi meselesinin henüz çözülmediğini söyledi.
SWITFT Yaptırımını İşaret Etti
Vershinin, tarım sektörünü finanse eden bir Rus devlet bankasının, Batı yaptırımları nedeniyle durdurulan uluslararası SWIFT banka ödeme sistemine yeniden bağlanmadıkça ilerleme olamayacağını söyledi.
Birleşmiş Milletler, Temmuz ayında kabul edilen Karadeniz girişimi kapsamında Ukrayna’dan 10 milyon ton tahıl ve diğer gıdaların ihraç edildiğini ve küresel bir gıda krizini önlemeye yardımcı olduğunu belirtiyor.
Rusya ise doğrudan Batı yaptırımları tarafından hedef alınmasa da, kendi tahıl ve gübre sevkiyatlarının, yaptırımlar nakliyecilerin finansmana, sigortaya ve limanlara erişimini kesmesi nedeniyle etkin bir şekilde engellenmesini tepkiyle karşılıyor.
Rusya dışişleri bakanlığından yapılan açıklamada, Ukrayna tahıl sevkiyatlarının ve Rusya’nın kendi çiftlik ihracatının normalleştirilmesinin, küresel gıda güvenliğini sağlamaya yönelik tek bir önlem paketinin ayrılmaz parçaları olduğu belirtildi.
Rus gıda ve gübrelerinin dünya pazarlarına engelsiz erişiminin fiyatları istikrara kavuşturmayı mümkün kılacağı kaydedildi. BM bildirisinde, katılımcıların tahıl koridorunun uygulanmasıyla meşgul olmaya devam ettikleri ve devamı konusunda yapıcı tartışmalar yürüttükleri belirtildi.
Vershinin, tarım kredisi veren Rosselkhozbank için SWIFT ödeme sistemine erişimin yeniden sağlanmasının önemli bir konu olduğunu söyledi. Bu olmadan ilerlemenin mümkün olmadığını belirten Vershinin, Rusya’nın BM yetkilileri tarafından bu konuyu hayati olarak gördüklerine dair güvence verildiğini de sözlerine ekledi.
Rusya, Karadeniz filosuna yönelik bir saldırının ardından 29 Ekim’de anlaşmaya katılımını kısa bir süreliğine askıya aldı. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın arabuluculuğunun ardından Devlet Başkanı Vladimir Putin anlaşmaya geri döndüklerini açıklamıştı.