Rusya Dışişleri Bakanlığı, Baltık Denizi Devletleri Konseyi’nden çekilme kararı hakkında açıklama yaptı.
Moskova hükümetinin Baltık Denizi Devletleri Konseyi’nden (CBSS) çekilme kararı aldığı duyurulurken, CBSS’deki durumun kötüye gittiği belirtildi. NATO ve Avrupa Birliği’nin Baltık’taki bölgesel yapının oluşturulduğu ilkelerden ve eşit diyalogdan vazgeçtiği, sürekli olarak Rusya karşıtı bir politika aracına dönüştürdüğü ifade edildi.
Uzlaşma kuralına aykırı olarak hukuka aykırı ve ayrımcı kararlar aldığı ve CBSS’deki çelişkilerin uzun zamandır sürdüğü aktarıldı.
Açıklamada, “CBSS üyeliğimizin sona ermesi, Rusya’nın bölgedeki varlığını etkilemeyecek. Ülkemizi Baltık’tan çıkarmaya yönelik girişimler başarısızlığa mahkumdur. Sorumlu davranan partnerlerle çalışmaya, Baltık bölgesinin ortak mülkümüzün geliştirilmesi için kilit meselelere yönelik etkinlikler düzenlemeye, çıkarlarımızı korumaya devam edeceğiz” sözlerine yer verildi.
Rusya’nın Baltık bölgesinin sürdürülebilir sosyoekonomik kalkınma görevini ilk sıraya koyarak iş birliğine yöneldiğini ancak karşı tarafın yıkıcı mantığının galip geldiği ifade edildi.
Baltık ülkelerinin kendi amaçları için konseyi tekelleştirdiği ve çalışmalarını Rus çıkarlarının zararına olacak şekilde düzenlemeyi planladıkları kaydedildi. Baltık’a bölge dışı sorunların yansıtıldığını, tam teşekküllü iş birliğini sürdürmek isteyenlere baskı uygulandığını ve son yıllarda elde edilen tüm başarılar ve bölgedeki istikrarın saldırı altında olduğu açıklandı.
Baltık Denizi Devletleri Konseyi Soğuk Savaş’ın ardından Baltık Denizi çevresinde meydana gelen jeopolitik değişimlere cevap verebilmek ve hükümetler arası iş birliğini tesis etmek amacıyla 5-6 Mart 1992 tarihlerinde kurulmuş bir oluşumdur.
Konseye üye olan ülkeler; Estonya, Letonya, Litvanya, İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya, İzlanda, Almanya, Polonya ve Avrupa Komisyonu olarak sıralanırken, Rusya bugün açıkladığı karar ile 2022 yılı itibarıyla çekilmiş bulunmaktadır.