Rusya Merkez Bankası, bazı ekonomik sektörlerin dirençli olmalarına rağmen yaptırımların baskısını hissetmeye devam ettikleri konusunda uyarıda bulunarak, yabancı para çekme ve yurtdışı transferlerini etkileyen sermaye kontrollerini genişleteceğini açıkladı.
Rusya’nın ekonomik görünümü, en büyük bankalarının SWIFT küresel ödeme ağından engellenmesi, teknolojiye erişiminin kısıtlanması ve petrol ihracatının sınırlandırılması nedeniyle büyük ölçüde değişti. Yaptırımlar geçen yılın Şubat ayında Ukrayna’nın işgal edilmesini takip etti.
Merkez bankası ve hükümet buna, rubleyi desteklemek ve bankacılık sektörünü istikrara kavuşturmak için yurt dışına döviz gönderme yasağı da dahil olmak üzere kapsamlı sermaye kontrolleri ile karşılık verdi.
Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina, bu kısıtlamaların çoğu kaldırılmış veya hafifletilmiş olsa da, mevcut ekonomik koşulların birçoğunun yerinde kalacağı anlamına geldiğini söyledi.
Banka hesaplarından nakit para çekme, yurt dışına para transferleri ve yerleşik olmayanların ‘dost olmayan’ ülkelerden para çekme kısıtlamaları gibi kısıtlamalar için son tarihlerin yaklaştığını hatırlattı. Nabiullina bunların süresinin uzatılacağını söyledi.
Rusya ekonomisi, sert Batı yaptırımları karşısında oldukça dayanıklı olduğunu kanıtladı Yine de analistler, 2022’deki tahmini yüzde 2,1’lik düşüşün ardından, 2023’te ekonomik görünüm için yüzde 1,9’luk bir daralma öngörüyor.
Nabiullina bankacılık sektörüne yönelik sistematik riskler konusunda uyarıda bulunurken, son Batı yaptırımlarının etkisini hafife aldı. ABD ve İngiltere geçen hafta yaptırım listelerine bazı Rus bankalarını eklemişti.
Nabiullina, bunun finansal sistem için bir şok olmadığını belirterek, “Daha önce yaptırımlardan etkilenen bankalarla karşılaştırıldığında, nispeten küçükler ve bloke edilebilecek varlıkları azaltma konusunda hazırlanmak için zamanları oldu.” açıklamasında bulundu.