Rusya, Avrupa Birliği’nin en büyük doğal gaz ithalat alt yapısı konumundaki Kuzey Akım 1 boru hattını yıllık bakım için geçici olarak kapatmaya hazırlanıyor.
kolayca yatırım yapın
11-21 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanan yaz bakım çalışmaları süresince Baltık Denizi’nin altından Rusya’dan Almanya’ya uzanan boru hattından gaz tedariği kesintiye uğrayacak.
Almanya’da Doğal Gaz Krizi Endişesi
Bu gelişme çerçevesinde Almanya’yı, Kremlin’in vanaları tamamen kapatmak için planlı bakım çalışmalarını kullanabileceği korkusu sarmaya başladı.
Almanya’nın kışa hazırlık planlarını sekteye uğratan bu kesintinin, Rusya’nın yaptırımlara misilleme olarak uzatılması halinde ülke çok ciddi bir enerji kriziyle karşı karşıya kalabilir.
Almanya’nın enerji düzenleyicisi Bundesnetzagentur’un başkanı Klaus Mueller konuyla ilgili verdiği demeçte; Rusya’nın Avrupa’nın gaz arzını planlanan bakım çalışmalarının bitişinin ötesinde sıkıştırmaya devam edebileceğini söyledi.
“Siyasi nedenlerle gaz taşımacılığının daha sonra yeniden başlatılmayacağı olasılığını göz ardı edemeyiz” diyen Mueller, Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattının tümüyle kapanması halinde ülkede çok ciddi bir enerji krizi yaşanacağını belirtti.
Sanayiye Enerji Sağlamada Kısıntılara Gidilebilir
Böyle bir durumda depolardaki doğal gazın ancak iki üç ay yetebileceğini belirten Mueller, enerji kıtlığı durumunda sanayiye enerji sağlama konusunda kısıntıya gidilme ihtimali olduğunun altını çizdi ve halkı tasarruflu davranmaya davet etti.
Son dönemde Rusya, Avrupa’ya gaz akışını yaklaşık yüzde 60 oranında azaltırken Kuzey Akım 1 gaz akışlarının ne zaman normal seviyelere döneceği henüz bilinmiyor.
Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov daha önce Rusya’nın Avrupa’ya gaz sağlamaya hazır olduğunu iddia ederek durumu Avrupa’nın yarattığı “insan yapımı bir kriz” olarak nitelendirmişti. Almanya Ekonomi Bakanı Robert Habeck ise Rusya’nın arz kısıtlamalarının bölgeyi huzursuz etmek ve gaz fiyatlarını artırmak için tasarlanmış “siyasi bir karar” olduğunu söyleyerek bu iddiayı reddetmişti.
Bu arada Almanya, yeni enerji kaynaklarına yoğunlaşma çalışmaları çerçevesinde ABD ve Kanada’dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) tedariğini artırmayı planlıyor.