Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Rusya Petrol Arzındaki Düşüş Kararında Israrcı

Suudi Arabistan ile petrol üretiminde düşüşe gitme kararı alan Rusya’dan emtia tarafında fiyatları yukarı çekecek açıklamalar gelmeye devam ediyor. Ayrıntılar haberde…
Rusya Petrol Arzındaki Düşüş Kararında Israrcı
HABER GİRİŞ

Petrolün sene sonuna kadar arz kesintisi ve talep artışı korkusuyla bugün itibarıyla yüzde 3’ten fazla düşmesi ve ABD’li Citibank’ın petrol fiyatları için düşüş beklentisini paylaşması sonrası Rusya’dan üretim açıklaması geldi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Aleksandr Novak, Rusya ve Suudi Arabistan ile aldıkları petrol üretimini azaltma kararına ilişkin son gelişmeleri paylaştı.

Rossiya 24 televizyonuna konuşan Novak, gönüllü olarak günlük 1.7 milyon varillik ilave azaltma kararında herhangi bir değişiklik olmadığını kaydetti.

Petrol üretimine ilişkin koşulları iki ülkenin de eksiksiz yerine getirdiğini ve piyasa dengesinin sağlandığını şöyle ifade etti:

“Ayrıca Suudi Arabistan üretimi ek olarak azalttı ve gönüllü yükümlülüklerini yerine getiriyor. Üretimini 500 bin azaltan Rusya, Ağustos ayında ihracat arzını da 300 bin azalttı. Biz de üzerimize düşen yükümlülükleri eksiksiz yerine getiriyoruz. Bu tür ortak eylemler, piyasanın denge bulmasına yol açtı.”


İç pazardaki fiyatları dengelemek için getirilen akaryakıt ihracatındaki yasağa değinen Novak, “Alınan başlıca önlem, benzin ve motorin ihracatının yasaklanmasıydı. Bu önlemin iç pazardaki durum üzerinde olumlu bir etkisi oldu. Bu dönemde rezervlerimiz yaklaşık 430 bin ton arttı” dedi.

Rusya’nın neredeyse tüm bölgelerinde toptan akaryakıt fiyatlarının düştüğünü söyleyerek, iç pazarda istikrarın sağlandığını vurguladı.

Rusya Başbakan Yardımcısı, “Borsada fiyatlar yüzde 16 ila 20 düşüyor. Önemli olan şey ise bu düşüşün artık küçük toptan satış merkezlerine, petrol depolarına, yani tedarikçilerin kaynak sağladığı, örneğin tarımsal üreticilerin petrol ürünleri satın aldığı yerlere de yansımış olmasıdır. Böylece Rusya’nın hemen hemen tüm bölgelerinde petrol ürünlerinin toptan satış fiyatlarında önemli bir düşüş gözlemliyoruz” dedi. (AA)

Yasal uyarı: Bu haber sadece bilgilendirme amaçlıdır. Paratic.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri ve mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Bu haberde yer alan görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihinize uygun olmayabilir. Bu nedenle yalnızca burada yer alan bilgilere dayanarak yatırım kararı verilmesi uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Manşet Haberleri

Hizmetlerimizi geliştirmek ve yasal mevzuata uygun şekilde çerezler kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve iptal için Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2025/1Ç Kar/Zarar 37.60% / 62.40%
Yatırımlarınızı GCM Yatırım Aracılığıyla Yönetin
Kişisel Yatırım Temsilciniz ve Piyasa Analizlerine Ücretsiz Ulaşın