Ukrayna’yı işgalinden birkaç gün sonra yaptırımlara yanıt olarak faizi yüzde 9,5’ten yüzde 20’ye yükselten Rusya Merkez Bankası, kilit oranını bu ayın başlarında 300 baz puan indirimle yüzde 17’ye düşürmüştü.
Bugün açıklanan karara göre ise Rusya Merkez Bankası, bir kez daha 300 baz puan indirim yaparak yüzde 14’e çekti. Karşılaştığı eşi benzeri olmayan uluslararası ekonomik yaptırımlara karşı çabalarını sürdüren kurum böylelikle bu ay içinde ikinci kez şaşırttı.
Enflasyon tahminiyle de dikkat çeken Rusya Merkez Bankası, bu yıl için yüzde 18 ila yüzde 23 aralığına işaret etti. Enflasyonun 2023’te yüzde 5 ila yüzde 7 aralığında gerçekleşmesini beklerken 2024’te yüzde 4 hedefine döneceğini öngördü.
Bankanın açıklamasında şu ifadelere yer verildi:
“Rus ekonomisi için dış ortam zorlu olmaya devam ediyor ve ekonomik aktiviteyi önemli ölçüde kısıtlıyor. Fiyat ve finansal istikrar risklerinin artık artmamasıyla koşullar kilit oranda indirime izin verdi. Son haftalık veriler, rublenin güçlenmesi ve tüketici faaliyetinin soğumasıyla mevcut fiyat artış oranlarında yavaşlamaya işaret ediyor.”
Rusya Merkez Bankası’nın para politikasının, ekonominin yapısal dönüşüm ihtiyacını dikkate alacağı ve 2024’te enflasyonun hedefe dönüşünü sağlayacağı eklendi.
Ruble Güçleniyor
Rusya, işgalin ardından tarihin en düşük seviyelerine gerileyen rubleyi desteklemek amacıyla faizde 1000 baz puanlık artırım yapsa da USD/RUB paritesi artışı sürdürdü.
Bununla birlikte ruble şimdi savaş öncesi seviyelere geri dönerken güçlenmeyi sürdürüyor. 7 Mart’ta dolar karşısında 154’e gerileyen ruble, sonrasında kademeli bir şekilde toparlandı. Mart sonu itibarıyla 90 altına gerileyen USD/RUB paritesi, 25 Nisan sonrası 80 altında hareket etti.
Bugün Rusya’nın faiz indirimiyle daha da güçlenen ruble ile USD/RUB 70,14’e kadar düştü. Yazım sırasında yüzde 2’ye yakın çökerken 6 ayın en düşük değerine geriledi.