Rusya Merkez Bankası, Batı yaptırımları sonrasında yabancı şirketlerin ülkeden çıkışıyla ilgili, bu tür anlaşmaların finansal istikrar üzerindeki etkisini hafife aldı. Açıklamada, Ekim ayından bu yana Rusya’da varlık satan yabancı şirketlerle ilgili yalnızca beş işlemin yerleşik olmayanlara 400 milyon doların üzerinde ödemeler içerdiği kaydedildi.
Moskova’nın Ukrayna’ya asker göndermesinin ardından Batılı hükümetler yaptırımlar uygularken, telekom şirketlerinden moda perakendecilerine binlerce firma geçen yıl Rusya’daki faaliyetlerini durdurdu.
Bazı şirketler genellikle büyük indirimlerle satış yaparak veya anahtarları yerel yönetime teslim ederek hızlı çıkışlar gerçekleştirdi. Merkez bankası, Mart 2022’den bu yana yaklaşık 200 anlaşmanın tamamlandığını ve bunların sadece yüzde 20’sinin 100 milyon doları aşan büyük varlık satışlarını içerdiğini söyledi.
Finansal istikrar raporunda, “Rusya’daki iştiraklerini satan yabancı yatırımcıların etkisi ekonomik ölçekte önemli değil” ifadeleri yer aldı.
Banka, Nisan ayı başında ruble düştüğünde döviz piyasasında Batı çıkışlarının etkisini hafife aldı. Kremlin Haziran ayından itibaren bu tür anlaşmaları yapmak için döviz yatırımcılarının satın alabileceği aylık 1 milyar dolarlık bir sınır getirmeyi planlıyor.
Açıklamada ayrıca Rusya’nın ödemeler dengesindeki azalan cari hesap fazlası bağlamında, işlemlerin gerçekleştirilmesi için gereken büyük hacimli döviz alımlarının olumsuz etki yaratabileceği belirtildi. Bu nedenle alıcılara döviz alımlarını eşit bir şekilde dağıtmaları tavsiye edildi.
Merkez bankası, yabancı yatırımları izleyen, işlemlere onay veren ve çıkan firmaların varlıklarını en az yüzde 50 indirimle satmasını talep eden bir düzenlemenin hükümet komisyonundan geçmesini bekliyor. Komisyonun ilgili sektör deneyimine sahip alıcılara öncelik vererek finansal istikrara yönelik riskleri azaltmayı amaçladığı belirtildi.