Ukrayna işgali sonrası yaptırım gören Rusya, küresel finansal sistemden daha da uzaklaşarak ödemelerinde sorun yaşama tehdidi ile karşı karşıya geldi.
kolayca yatırım yapın
Dün gece itibarıyla Rusya’nın vadesi gelen borçlarının faiz ödemesini yapmadığı öğrenildi. Böylelikle 1917 Bolşevik Devrimi’ni takip eden dönemden bugüne ilk kez dış borç ödemesi yapmadı.
Rusya’nın 27 Mayıs’ta vadesi gelen iki Eurobond’un 100 milyon dolarlık faiz ödemelerinde 30 günlük ödemesiz dönemi karşılamak için yapacağı ödemede, son tarih pazar gecesi olarak belirlenmişti. Ülkenin son tarihi kaçırması temerrüt olarak kabul edildi.
Borçlu tarafın borcunu hukuka aykırı olacak şekilde ödeyememesi olarak tanımlanan temerrüt, Vladimir Lenin yönetimindeki Bolşeviklerin 1918’de ülkenin Çarlık döneminden kalma borçlarını reddettiği zamandan bu yana ilk kez yaşandı.
“Resmi Temerrüt Sembolik Bir Durum”
Konu ile ilgili Reuters’a konuşan hukuk firması Quinn Emanuel’den Dennis Hranitzky, Rusya’nın şu anda uluslararası borç alamadığını, bol petrol ve gaz ihracat gelirleri sayesinde buna ihtiyacı olmadığını söyledi.
Bu sebeple resmi bir temerrüt büyük ölçüde sembolik olduğunu ifade etti. Ancak temerrüt damgasının, Rusya’nın gelecekte borçlanma maliyetlerini artırabileceği tahmininde bulundu.
Loomis Sayles’in analisti Hassan Malik ise Bloomberg’e verdiği demeçte, bir hükümetin harici bir hükümet tarafından temerrüde düşmeye zorlanmasının nadir bir durum olduğunu söylerek, “Tarihin en büyük dönüm noktalarından biri olacak” dedi.
Moody’s Temerrüt Uyarısında Bulunmuştu
Kremlin, Batı’nın uyguladığı ağır ekonomik yaptırımların ülke ekonomisini bir temerrüde zorladığını ifade ederek iki devlet tahvili için 4 Nisan’da vadesi gelen ödemeyi, dolar yerine ruble olarak yapmıştı.
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s ise; “Tahvil sözleşmelerinde dolar dışında başka bir para biriminde geri ödeme hükmü yoktur” şeklinde açıklama yapmıştı. Ayrıca Rusya’nın dolar tahvillerini ruble olarak ödeme hamlesinin temerrüt riskini doğurabileceği uyarısında bulunmuştu.