
Rusya’nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmayı değerlendiriyor.
Rosatom’un Akkuyu projesinden sorumlu iştiraki yönetim kurulu başkanı Anton Dedusenko, İstanbul’da düzenlenen Nükleer Santraller Fuarı ve Zirvesi’nde Bloomberg’e verdiği demeçte, hem Türk hem de yabancı yatırımcılarla görüşmelerin sürdüğünü belirtti.
Dedusenko, ilk ünitenin elektrik üretimine yaklaştıkça yatırımcı ilgisinin arttığını vurguladı. Rosatom, daha önce 2018 yılında projedeki hisselerin satışı için Türk şirketleri Cengiz Holding, Kolin İnşaat ve Kalyon İnşaat’tan oluşan bir konsorsiyumla masaya oturmuş ancak taraflar ticari şartlarda anlaşamayınca süreç başarısızlıkla sonuçlanmıştı.
Toplam 4,8 gigawatt kapasiteli Akkuyu Nükleer Güç Santrali, Türkiye’nin ilk nükleer enerji tesisi olacak. Dedusenko, ilk ünitede testlerin sürdüğünü ve 2026 yılında elektrik üretimine başlamasının planlandığını söyledi.
Yıl sonuna kadar elektriğin şebekeye aktarılması için gerekli sistemlerin hazır olacağını belirten Dedusenko, projede zaman zaman yaşanan gecikmelerin ve finansman sorunlarının, özellikle yabancı bankaların ABD yaptırımlarına maruz kalma endişesi nedeniyle kaynak bulmayı zorlaştırdığını aktardı.
Türkiye ve Rusya, finansmanı sağlamak için doğal gaz takası gibi alternatif ödeme yöntemlerine yönelmiş durumda. Dedusenko, bu projeye para aktarmanın pek çok yolu olduğunu, ruble ya da Türk lirasıyla bunun münkün oldluğunu söyledi.