İşgalin ilk haftalarında dolar karşısında 154,5’e kadar gerileyerek dibe vuran Rus rublesi, Nisan ayında işgal öncesi seviyelere döndü. Haziran sonunda 50’lere kadar yükselmeyi başaran para birimi, sonrasında 60 etrafında seyretmeye başladı.
Hafta sonu Kırım Köprüsü’nün bombalanmasının ardından Rusya tarafından Ukrayna’ya sert misillemeler yapılırken savaşta tansiyon fırladı. Bugün ise dolar karşısında yüzde 2 üzeri düşüşle Temmuz’un ilk haftasından bu yana en zayıf değerine geriledi.
Amerikan dolarının Rus rublesi karşısında değerini yansıtan USD/RUB paritesi, 11 Ekim seansında 64’e doğru yükseldi.Böylelikle Temmuz ortasından bu yana en güçlü değerine ulaştı. Yurt içinde de rublede sert düşüş yaşandı. Rus rublesi, Türk lirası karşısında 0,2910 ile 15 Ağustos sonrası en zayıf değerine indi.
Paritede hareketlilik, yatırımcıların Avrupa Birliği’nin (AB) Perşembe günü onayladığı yeni yaptırımların Moskova’da dövize erişimi kısıtlayabileceğinden endişe etmesiyle yönlendirildi.
AB, geçen hafta üçüncü ülkelere sevk edilen Rus petrolüne bir fiyat sınırı ve yaptırımların aşılmasını önleme mekanizmaları dahil Rusya’ya karşı yeni bir yaptırım paketini onayladı.
Doların ruble karşı yukarı yönlü seyri, yaptırım endişelerinin yanında dolar endeksindeki güçlenmeden de etkilendi. Eylül sonunda 114,78 ile 20 yılın rekorunu tazeleyen dolar endeksi, buradan sonra 110’lara geriledi. Ancak Ekim’in 6’sında yeniden kazanıma yönelerek bugün 113,50’ye kadar çıktı.