24 Şubat’ta başlattığı Ukrayna’ya yönelik işgali, Rusya’ya yönelik eşi benzeri görülmemiş yaptırımlara yol açtı. Ülkeye yönelik kısıtlamalar şiddeti artırarak sürerken ekonomi için birçok uyarı yapıldı.
Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın başkanı da son yorumuyla bunlar arasına katıldı.
Sberbank CEO’su Herman Gref, Cuma günü yaptığı açıklamada benzersiz Batı yaptırımları arasında Rusya reform önlemleri almazsa, ekonominin 2021 seviyelerine ancak 10 yıl içinde dönebileceğini söyledi.
Reform Olmazsa Ekonominin Eskiye Dönmesi 10 Yıl Alacak!
Savaşın ilk günlerinde yaptırımlar nedeniyle Avrupa pazarından ayrılan bankanın CEO’su, reform söylemleriyle dikkat çekti.
Burada Sberbank’ın tahminine yer verildi. Banka, sözde durağanlık senaryosu kapsamında Rusya gayri safi yurt içi
hasılasının (GSYİH) 2021’e kıyasla 2022’de yüzde 7 ve 2023’te yüzde 10,3 düşeceğini öngördü.
Rakamlar, yüzde 4,7 büyüyerek 1,77 trilyon dolara ulaştığı 2021 ile karşılaştırıldı. Düşüşün önümüzdeki yıllarda tek haneli rakamlara geri döneceği ve 2030 yılına kadar yüzde eksi 0,1’e ulaşacağını belirtti.
Bu arada CEO Gref’in yorumları, Rusya Merkez Bankası başkanının istila öncesi göstergelere öngörülebilir bir dönüş umutlarını bastırmasından bir gün sonra geldi. Rusya Merkez Bankası Başkanı Elvira Nabiullina Perşembe günü yaptığı
bir açıklamada; “Dış koşullar sonsuza kadar olmasa da uzun süreliğine değişti, eskisi gibi olmayacağı herkes için açık.” dedi.
Gref de değişen koşullar noktasında Rus ihracatının yüzde 56’sının ve ithalatının yüzde 51’inin ülkeye yaptırım uygulayan ülkelerden geldiğini vurguladı. Bunun, ülke GSYİH’sinin yüzde 15’i için bir tehdit olduğunu ekledi.