Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu (Rosatom) Genel Müdür Birinci Yardımcısı Kirill Komarov, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) hakkında açıklamalarda bulundu. Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya’ya uyguladığı yaptırımların Akkuyu NGS finansmanında problem oluşturmayacağını bildirdi.
Rusya’nın Soçi kentinde düzenlenen 12. Uluslararası Nükleer Enerji Fuarı “Atomexpo 2022″de konuya ilişkin yorumda bulunan Komarov, Akkuyu’nun şu anda dünyanın en büyük nükleer güç santrali şantiyesi olduğunu bildirdi.
Yaklaşık 5 gigavat kapasiteli Akkuyu NGS’nin, 4 reaktörün aynı anda inşa edildiği dünya çapındaki tek saha olduğunu iletti. Bu durumun eşsiz ve gurur verici olduğuna dikkat çekti.
İnşaat Sahasında 20 Binden Fazla Kişi Çalışıyor
İnşaat sahasında süregelen çalışmaların da iyiye gittiğini kaydeden Komarov, birkaç gün önce Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) üyelerinden oluşan bir heyetin sahayı ziyaret ettiğini ekledi. Ayrıca ziyarette bulunan üyelerin, projenin ilerleyişi hakkında bilgi aldığını söyledi.
Projenin şu anda en aktif aşamasının yürütüldüğüne işaret ederek, inşaat sahasında 20 binden fazla kişinin çalıştığını bildirdi. 2023 yılında Akkuyu NGS’nin birinci ünite ana inşaat işinin tamamlanacağını ve nükleer yakıtın getirileceğini ifade etti.
Nükleer Enerji, Öngörülebilir ve İstikrarlı Bir Kaynak
Türkiye’nin nükleer bir güç ve nükleer teknolojiye sahip bir devlet olmasına çok yaklaştığını vurgulayan Komarov, nükleerin öngörülebilir ve istikrarlı fiyat sağlayan enerji kaynağı olduğunu belirtti.
Rusya ve Türkiye arasında 2010 yılında imzalanan anlaşmayı anımsatan Komarov, birçok kişinin Akkuyu NGS’den elde edilecek elektrik için 12 sent ödeneğin çok yüksek bir miktar olduğunu savunduğunu ekledi.
Bugün bu fiyatların 18-20 sent aralığında olduğunu ve 12 sentin artık hiç kimse için yüksek bir fiyat olmadığını paylaştı. Ayrıca 12 sentin istikrarlı ve öngörülebilir bir fiyat olduğunu aktardı.
Yaklaşık 800 Milyon Dolar Yeşil Finansman Sağlandı
Dünyadaki uranyumun maliyeti, diğer enerji kaynaklarının maliyeti ne olursa olsun nükleer güç santralinden elde edilen elektriğin Türkiye’ye maliyeti 12 sent olacağının altını çizdi. Bu durumun Türkiye için çok büyük bir avantaj olduğuna değindi.
Akkuyu NGS finansmanında tüm yükümlülüklerin Rus tarafına ait olduğunu belirten Komarov, bu paranın Rosatom’un kendi fonları ve Rus banklarından alınan krediler olduğunu açıkladı.
Geçen sene finansmanın tam olarak yeşil finansman ilkelerine göre çekildiğini vurgulayarak, miktarın 800 milyon dolardan fazla olduğunun altını çizdi.
KAYNAK: AA