Paratic Haber: Ekonomi, Finans RSS Interactive

Romanya Faizde Yukarı Yönlü Sürpriz Yaptı!

Küresel sıkılaşma hareketi giderek agresif hale gelirken Romanya da sert artırım kararı aldı. 100 baz puanla beklentiler aşıldı.
Romanya Faizde Yukarı Yönlü Sürpriz Yaptı!
HABER GİRİŞ
SON GÜNCELLEME

Romanya Merkez Bankası (BNR), bugün yaptığı yönetim kurulu toplantısında politika faizini 1 puan artırarak yüzde 4,75’e yükseltti. Bu, Romanya’nın 2008 krizinden sonra en büyük artışı olarak gösterilirken ülkede artan enflasyonun ortasında geldi.

Mayıs ayında yıllık enflasyon oranı yüzde 13,8’den yüzde 14,5’e çıktı. Bu, gıda ürünleri fiyatlarının daha da hızlanmasıyla Kasım 2003’ten bu yana en yüksek okuma oldu.

Kilit oran dışında Romanya Merkez Bankası, borç verme faiz oranını yıllık yüzde 4,75’ten yüzde 5,75’e, mevduat faizini ise yüzde 2,75’ten yüzde 3,75’e çıkardı.

NBR, söz konusu artırımların para piyasası likiditesi üzerinde sıkı bir kontrol sağlamak ve kredi kuruluşlarının hem Rumen leyi hem de yabancı para cinsinden yükümlülüklerinde asgari zorunlu karşılık oranlarının mevcut seviyelerini korumak amacıyla yapıldığını belirtti.

Sonuç olarak Romanya, 100 baz puan artırımla 75 baz puan yönündeki beklentilerin üzerine çıktı.

GCM Yatırım Banner

ING ekonomistleri tarafından bugünkü karar öncesinde yayımlanan notta, 75 baz puanlık beklenti olduğu belirtilirken yukarı yönlü sürprizin gelebileceği de aktarılmıştı.

Nedeni ise Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’daki son toplantı sonuçlarıyla enflasyonist gelişmeler olarak gösterilmişti. Komşu ülkelerden Çek Cumhuriyeti Haziran ayında 125 baz puanlık artış kararı alırken Macaristan 185 baz puanlık artırımla beklentileri aşmıştı.

Manşet Haberleri

Size daha iyi hizmet verebilmek için Yasal Mevzuat çerçevesinde, veri politikalarımızda belirtilen amaçlarla sınırlı olmak üzere çerezler (cookies) kullanıyoruz. Detaylı bilgi ve izin iptali ile ilgili olarak Gizlilik Politikamızı inceleyebilirsiniz.

Ayrıntılar
Sponsorlu | 2024/3Ç Kar/Zarar 39.98%/60.02%
Piyasalar yükselişte veya düşüşte olabilir.
Fiyat beklentini iki yönlü değerlendir.