Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen WPC Enerji Kongresi, Yemen’deki İran yanlısı Husilerin saldırılarının gölgesinde başladı. ExxonMobil, TotalEnergies, Shell, Chevron ve BP şirketlerinin üst yöneticilerinin etkinlik programında yer alması beklenirken, pazartesi günü yayımlanan güncel programda bu isimlere yer verilmedi.
kolayca yatırım yapın
Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Selman, pazartesi günü yaptığı açılış konuşmasında katılımcılara teşekkür ederek ülkenin güvenliğini sağlamak için çaba gösterdiklerini söyledi. Ancak son haftalarda yaşanan olayların ciddi olduğunu belirten Bakan, ülkenin vereceği karşılığın da aynı ölçüde ciddi olması gerektiğini ifade etti.
Riyad’a yönelik saldırılar, Suudi Arabistan’ın ekonomiyi petrol dışındaki sektörlere yaymayı, toplumu modernleştirmeyi ve ülkeyi yatırım ile turizm merkezi haline getirmeyi amaçlayan Vizyon 2030 programı açısından da risk oluşturuyor.
Uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapmak, programın öncelikleri arasında bulunuyor. Daha önce çeşitli gecikmeler ve hedef güncellemeleriyle karşılaşan Vizyon 2030’un sürdürülmesi gerektiğini belirten Prens Abdülaziz, ülkenin uzun vadeli hedeflerine odaklanmayı sürdüreceğini söyledi.
Riyad’daki saldırılar güvenlik endişelerini artırdı
Bu yıl nisan ayında yapılması planlanan WPC Enerji Kongresi, ABD ve İsrail’in İran’a yönelik savaşının şubat sonunda başlamasının ardından ertelenmişti. İlk kez 1933’te İngiltere’de düzenlenen etkinliğe Suudi Arabistan, 2022’de ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı.
Kongre, Riyad Uluslararası Havalimanı’na yaklaşık 10 kilometre uzaklıktaki bir konferans merkezinde gerçekleştiriliyor. Suudi yetkililer, havalimanının son bir haftada dört kez saldırıya uğradığını bildirdi.
Pazar akşamı düzenlenen yeni saldırıda bir kişi hayatını kaybederken yaklaşık bir düzine kişi yaralandı. Bir gün önceki saldırıda ise 13 kişi yaşamını yitirmiş, 300’den fazla kişi yaralanmıştı.
BP, seyahat aksamaları nedeniyle etkinliğe fiziksel olarak katılamadığını açıklarken, bölgedeki uzun vadeli iş ortaklıklarına önem verdiklerini belirtti. Shell yorum yapmazken, TotalEnergies, ExxonMobil ve Chevron Reuters’ın sorularına hemen yanıt vermedi.