Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayına ilişkin iktisadi yönelim istatistikleri ve reel kesim güven endeksi (RKGE) verilerini paylaştı.
kolayca yatırım yapın
İmalat sanayinde faaliyet gösteren 1754 iş yerinin yanıtlarının ağırlıklandırılıp toplulaştırılmasıyla elde edilen anket sonuçlarına göre Ağustos ayında RKGE, bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak 102,1 seviyesinde gerçekleşti. Temmuz verisinde ise RKGE, bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak 103,7 seviyesine gerilemişti.
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi (RKGE-MA) Ağustos’ta bir önceki aya göre 1,1 puan azalarak 101,4 seviyesine düştü.
Merkez Bankası’nın raporuna göre son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde artış bildirenler lehine olan seyir bir önceki aya göre zayıflık gösterdi.
Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmeler zayıfladı. Benzer şekilde mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönünde güçlü bir değerlendirme elde edilmedi.
Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacminde bir önceki ayda artış bekleyenler lehine olan seyir güçlendi. İç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında ise artış bekleyenler lehine olan seyir zayıf kaldı.
Gelecek on iki aydaki sabit sermaye yatırım harcaması ve gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentileri bir önceki aya göre düşük seyretti.
Ortalama birim maliyetlerde, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler ve son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyir aşağı yönlü oldu. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış beklentilerinde de düşüş görüldü.
İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda beklentilerini paylaşan şirketler arasında, bir önceki aya göre daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 4,7‘ye düştü. Daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 25,0’a geriledi. Beklentisi aynı kalanların oranı yüzde 70,3‘e çıktı.
Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık üretici fiyat endeksi (ÜFE) beklentisi bir önceki aya göre 2,2 puan artarak yüzde 87,7 seviyesine ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son verilerine göre yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 5,17, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 144,61 artmıştı.
Yurt dışı üretici fiyat endeksi (YD-ÜFE) ise Temmuz’da bir önceki aya göre yüzde 0,66, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 111,34 oranında artış göstermişti.